+ Irodalom

Megírták az életet

elsőkönyvesek

Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége kötelékébe tartozók első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költőkkel, akikre már most érdemes odafigyelni. Kerber Balázs, Nagy Márta Júlia és Pallag Zoltán köteteivel kezdünk.

A 2014-ES ÉV ELSŐKÖNYVESEI (1. RÉSZ)

Évekig gyűlnek a versek, a novellák vagy a regény fejezetei, aztán egyszer csak megjelenik az a bizonyos első kötet. Kisebb-nagyobb felhajtás van a pályakezdő írók, költők debütálása körül, elvárásoknak kell megfelelniük, félelmeket kell leküzdeniük, megpróbálni nem törődni vele, hogy az első könyvre később talán ők maguk is csak ügyetlen próbálkozásként, elkapkodott bemutatkozásként fognak tekinteni. Vagy épp ellenkezőleg: első könyvükkel magasra teszik  a lécet. Év végi sorozatunkban elsősorban a József Attila Kör (JAK) és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) kötelékébe tartozó elsőkönyvesek első könyveivel foglalkozunk, olyan írókkal és költők köteteivel, akikre már most érdemes odafigyelni. Kerber Balázs, Nagy Márta Júlia és Pallag Zoltán köteteivel kezdünk.

ÉBRENLÉT ÉS ÁLOM KÖZÖTT

Kerber Balázs 1990-ben született Budapesten, most is itt él. A FÉLonline versrovatának szerkesztője, az ELTE BTK és az Eötvös Collegium hallgatója. Klasszika-filológiából diplomázott, jelenleg olasz irodalmat tanul, ösztöndíjas hónapjait Bolognában töltötte. Első, Alszom rendszertelenül című verseskötetéről ősszel beszélgettünk. Az interjúból kiderült, hogy Balázst nem az álmai inspirálják, viszont az álmoknak a korábbi álmokkal kapcsolatot létesítő részletei érdeklik, illetve az ébrenlét és az álom közötti állapot. Ahogy a kínai költészet is, és a rendszertelenül működő képek egymásra épülése, amelyek mégis valami rendszert alkotnak.

elsőkönyvesek

Kerber Balázs: Alszom rendszertelenül

JAK+PRAE.HU

2014

MEGÍRTA AZ ÉLETET

Nagy Márta Júlia 1982-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK-n tanult magyar és összehasonlító irodalomtudomány szakon. Kritikákat és tudósításokat ír, verseivel körbepublikálta a fontosabb irodalmi folyóiratokat, és ahogy első kötete, az Ophelia a kádban bemutatóján egy vidám hangulatban lévő, de a rendezvényre csak véletlenül betévedő úriember megjegyezte, „megírta az életet”. A modern Ophelia Zugló utcáin bolyong, és próbál leszámolni a múltjával.

elsőkönyvesek

Nagy Márta Júlia: Ophelia a kádban

JAK+PRAE.HU

2014

SZEGÉNY ZOLI ÉS A ROCK’N’ROLL

Pallag Zoltán író, olvasó, találkozó – ír, olvas, találkozik. 1978-ban született Székesfehérváron, dolgozott újságíróként, az Árgus folyóirat utolsó főszerkesztője volt. Most egy székesfehérvári múzeumban kapott munkát, miközben régészetet tanul Budapesten. Vele kapcsolatban mindig elhangzik, hogy megszabadult alkohol- és drogfüggőségétől (téma volt ez a könyvbemutatón is), de legalább ennyire fontos megemlíteni, hogy Noir címmel erős verseskötettel mutatkozott be. Film-noir életérzés, városi hangulatok, zenei hatások, és egy elmúlt szerelem története. Meg egy farok és a tartozékai, úgy hívják, Zoli. Szegény Zoli, egészen pontosan.

elsőkönyvesek

Pallag Zoltán: Noir

JAK+PRAE.HU

2014

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top