+ művészet & politika

Fekete György évértékelő beszéde

Fekete György szerint Magyarország mindig létrehozta a nagy művészeti teljesítményeit, sokszor volt Európa élvonalában.

Eredményes évet zár a Magyar Művészeti Akadémia, amely új elnökséget választott az idén, véglegesítette rendes tagjai számát és első alkalommal átadták a Nemzet Művésze díjakat is – mondta Fekete György, a köztestület elnöke.

Azt mondta: hosszú utat jártak be ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Felidézte az elmúlt évek eseményeit, azt, hogy az akadémia egyesületből köztestületté vált, bekerült az alaptörvénybe és tagjai a kulturális döntések nagy többségénél jelen vannak. A megfelelő költségvetési kereteknek köszönhetően most már a szellemi munkára koncentrálhatnak.

Olyan eredményeket tudunk majd letenni a következő három évben, amelyek méltók Magyarországhoz, ahhoz a 12 millió magyarhoz a világban, akik – erejükön túl – mindig művészetbarátok voltak

Fekete György szerint Magyarország mindig létrehozta a nagy művészeti teljesítményeit, sokszor volt Európa élvonalában, ezért az MMA feladata most a pozitív erőket jó irányba terelni, valamint utakat teremteni a művészeti teljesítmények kibontakoztatásához.

Elmondta, hogy a kormány határozata értelmében az Andrássy út 101. szám alatt található, a Bajza utca sarkán elhelyezkedő két épületből álló ingatlan-együttesbe, az egykori MÚOSZ-székházba költöznek az MMA irodái a műemléki és védett épület felújítási munkálatainak végeztével, amelyek 2015-ben kezdődnek el.

Az MMA és titkársága 2012 márciusától a Vörösmarty téri Kristályházban bérel irodahelyiségeket, de a bővülő köztestületi tevékenység miatt szükségessé vált egy megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító épület kiválasztása.

A Pesti Vigadó – amely 2014. március 1-jével a köztestület tulajdonába került – nem alkalmas az adminisztráció befogadására, mert az épületben kevés az irodahelyiség.

Végleges hely kell a több tízezer darabos könyvtárnak, de a konferenciaterem, a titkárság, az elnökség, az adminisztráció és a különböző főosztályok – pénzügyi, szervezési és dokumentációs – is itt kapnak majd helyet. Ez a következő három évben valósulhat meg

– mondta Fekete György.

Az Andrássy úti székház elhelyezkedése miatt is megfelelő, mivel közel van a Műcsarnokhoz, emellett a Liget Budapest projektben is sok tennivalójuk lesz, hiszen képviselőik az építészeti bírálatokban és a projekt zsűrijében is benne vannak. A Műcsarnokkal kapcsolatban elmondta: a kiállítóhelyen irodalmi programokat, koncerteket és könyvbemutatókat fognak tartani, amely így a látogatói kör szélesedését vonja majd maga után.

Kitért arra is, hogy az elmúlt időszak egyik nagy eredménye az új elnökség megválasztása, végleges lett a rendes tagok létszáma, a tagozatokban folyó élet felélénkült és törvényben szerepel a köztestületi nem akadémikus tagok kategóriája is, valamint novemberben 69 alkotónak átadták a Nemzet Művésze díjat is, most első alkalommal.

Beszélt arról is, hogy a Budakeszi úton található Hild-villa ad majd otthont a művészetelméleti kutatóintézetnek, amely valószínűleg „referatúra szinten” fog elindulni.

Az intézet munka bizonyos fokig a magyar művészettörténet-írásnak és elméleti munkának, még a kritikai munkának akár a kritikája is lehet

– fogalmazott, mert szándéka szerint a magyar művészeti teljesítmények „egybeírása” tovább nem halasztható.

Fekete György a Pesti Vigadó programjai közül felhívta a figyelmet a Film- és Fotóművészeti, valamint a Képzőművészeti Tagozat Humántapéták című tárlatára és Supka Magdolna emlékkiállítására, a jövő évi kiállítások közül pedig kiemelte a X. Ötvösművészeti Biennálét.

Emellett kitért arra is, hogy a nemrég nyílt, 160-170 néző befogadására alkalmas színház a felolvasóestek mellett többnyelvű konferenciára, felolvasóestekre, kamaraszínházi előadásra, táncra, kamarazenére, filmvetítésre is alkalmas, így remélhetőleg több tagozat helyszíne is lehet. Mint mondta, rengeteg a tennivaló, de „alakulnak azok a közösségek az akadémián belül, akik a munkát tovább tudják majd vinni”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top