+ Képzőművészet

Összedőlt egy szobor Belgiumban, nem csak rajongói voltak

összedőlt szobor

A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektnek nem csak rajongói voltak.

Kínos malőr érte a belgiumi Mons várost, amely a csehországi Plzen mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz 2015-ben: röviddel a fesztiválév kezdete előtt, 19 nappal az átadása után összedőlt az egyik fő látványosságnak szánt gigantikus szabadtéri installáció – írja a hirado.hu.

Az egyik forgalmas belvárosi utcát 85 méter hosszan befedő, 16 méter magas installáció – egy különböző színű, fluoreszkáló falécekből álló építmény – központi része szenteste omlott össze. Szinte csodával határos módon senkit sem temetett maga alá, de az utcát átmenetileg le kellett zárni a forgalom előtt.

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, miért dőlt össze Arne Quinze 43 éves flamand művész The Passenger (Utas) című műalkotása, és egyelőre azt sem tudni, hogy újjáépül-e az EKF-program január 24-i hivatalos megnyitójáig. A fesztivál szervezői szerint minden biztonsági előírást betartottak, a terhelési próba sem jelzett semmiféle problémát. A hatóságok nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, a szabotázsét sem, mert a 400 ezer euróba (126 millió forint) kerülő projektnek nem csak rajongói voltak.

összedőlt szobor

2014. december 2-i kép Az utas című, falécekből összeállított óriási szoborról a belgiumi Monsban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Monsban az EKF-program keretében több mint 300 kulturális projektet, köztük 20 nagyszabású kiállítást – egyet Van Gogh-ról – valósítanak meg 18 másik belga, illetve francia várossal, és 22 kulturális intézménnyel együttműködve.

A Van Gogh au Borinage. La naissance d’un artiste című tárlaton 70 művet mutatnak be a németalföldi festőtől, aki 1878 és 1880 között a Mons melletti Borinage bányászfaluban élt és alkotott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top