+ Történelem

A sírkápolna oltárán évente egyszer látható a páratlan fényjelenség

Az év legrövidebb napján páratlan fényjelenséget látni a pécsi Zsolnay mauzóleumban. Az 1901-ben épült sírkápolna évente egyszer ezen a napon mutatja meg az eozin titkát.

A pécsi sírkápolna évente egyszer, a téli napfordulókor mutatja meg az eozin titkát – írja a hirado.hu.

Az év legrövidebb napján páratlan fényjelenséget látni a pécsi Zsolnay mauzóleumban. Az 1901-ben épült sírkápolna évente egyszer ezen a napon mutatja meg az eozin titkát. A pécsi Zsolnay mauzóleumot ugyanis a téli napfordulóhoz tájolták.

A mauzóleum oltárára mindig máshonnan esik a fény, de a teljes ragyogás csak évente egyszer, december 21-én adatik meg – feltárva a titkot, az eozin semmihez nem fogható színjátékát, mindent sárgás vörösesbe burkolva.

Mindez annak köszönhető, hogy az eozin eltérő módon reagál az egyes fényviszonyokra. Ezt az optikai igényt hat, gyűjtőlencseként szolgáló ablak biztosítja, kiegészítve a benti homorú tükörként is működő, mázas felületekkel.

A páratlan élményt kínáló mauzóleum építői magas szintű csillagászati ismeretekkel is rendelkezhettek.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Szabó Tibor szerint:

    Ez nem az a „sírkápolna” a képen fenn. Ez az Ókeresztény Mauzóleum. Amiről a cikk ír az, a Zsolnay Mauzóleum. A tisztelt szerkesztőnek nem tűnt fel a képen, hogy egy római, 1600 éves sírkamrát ábrázol a kép, amiben bajosan lenne olyan modern dolog mint az eozin.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top