+ Természet

Először dokumentálták, hogy a madarak megérzik a tornádó közeledtét

madarak

Az aranyszárnyú hernyófaló poszáták szokásainak tanulmányozása során figyeltek fel a kutatók arra, hogy az Appalache-hegységben fészkelő madarak 1-2 nappal egy hatalmas szupercellás vihar érkezése előtt hagyták el területüket.

A madarak megérzik a tornádók közeledtét – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a Current Biology című folyóirat legújabb számában foglalják össze.

A Berkley-i Kaliforniai Egyetem, a Tennessee-i, valamint a Minnesotai Egyetem kutatói az aranyszárnyú hernyófaló poszáták (Vermivora chrysoptera) vándorlási szokásait feltérképező kutatás során tették a felfedezést. A poszáták a teleket Közép- és Dél-Amerikában töltik, majd a tavasz beköszöntével visszatérnek északra, a Nagy-tavakhoz és az Appalache-hegységbe. A madarak viselkedését kutató programot azért indították, mivel a poszáták populációja az eredeti egyedszám 5 százalékára csökkent, életterük zsugorodása és rokonfajokkal való keveredésük miatt – olvasható a PhysOrg hírportálon.

Az aranyszárnyú hernyófaló poszáták szokásainak tanulmányozása során figyeltek fel a kutatók arra, hogy az Appalache-hegységben fészkelő madarak 1-2  nappal egy hatalmas szupercellás vihar érkezése előtt hagyták el területüket. A viharrendszer 2014 áprilisában sepert végig az Egyesült Államok központi és déli államain, 84 tornádót generálva, s a természeti katasztrófa 35 emberéletet követelt.

Első ízben dokumentáltuk a madaraknál ezt a viharkerülő magatartást a költési időszak alatt

– mondta a kutatásokat irányító Henry Streby, a Kaliforniai Egyetem ökológusa.

Mint kifejtette: már korábban is ismert volt, hogy a madarak éves migrációjuk során képesek megváltoztatni a vándorlási útvonalat, ám először figyelték meg, hogy a poszáták elhagyták költési területüket, hogy elkerüljék a viharos időjárást.

Az általunk vizsgált poszáták összességben legalább 1500 kilométert repültek, ám azonnal hazatértek, amint a vihar elvonult.

– ismertette a megfigyelések eredményeit Henry Streby.

 

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Lilla

  2014-12-25 - 16:05

  A képen nem az említett madárfaj látható.

  • Döbrögi

   2014-12-25 - 19:30

   Igen, ezt írják is a cikk alatt, hogy a képen mezei poszáta van.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top