+ Történelem

Megtalálták az őskor hiányzó láncszemét, Stonehenge mellett van

Megtalálták az őskor hiányzó láncszemét, Stonehenge mellett van

A Blick Mead régészeti lelőhely 2,4 kilométerre található a monumentális őskori építménytől, a leletek némelyike nyolcezer évnél is idősebb.

Feltárták Stonhenge első építőinek táborhelyét a Buckinghami Egyetem régészei. „Megtaláltuk a mezolitikum és a neolitikum közötti ‘hiányzó láncszemet” – fogalmazott David Jaques, a kutatás vezetője. 

A Blick Mead régészeti lelőhely 2,4 kilométerre található a monumentális őskori építménytől, a feltárások során tizenkétezer kőszerszám és megégett kovakődarabka, továbbá félezer csont került napvilágra. A leletek némelyike nyolcezer évnél is idősebb. Az eszközök eredeti állapotukban maradtak fenn, a kőpengék még ma is oly élesek, hogy az óvatlan régészek megvágták magukat velük – olvasható a BBC News híre közt.

A tárgyak radiokarbonos kormeghatározása arra világított rá, hogy a helyszín Kr. e. 7550 és Kr. e. 4700 között, azaz csaknem háromezer éven át volt lakott. A szakemberek szerint a feltárások legfontosabb eredménye, hogy felfedezték, hol éltek azok a közösségek, amelyek Stonehenge első monumentális emlékeit emelték.

Olyan kérdést sikerült megoldani, amely két évszázada foglalkoztatja a tudósokat. Ugyanakkor a leletek tanúsága szerint a későbbi időszakokban Blick Mead rituális helyszínként szolgált” – fogalmazott David Jacques régész, aki 2005 óta irányítja a feltárásokat, kiemelve, hogy ez a legkésőbbi középső kőkori (mezolitikumi) táborhely, amelyet Nagy-Britannia területén tártak fel.

Megtalálták az őskor hiányzó láncszemét, Stonehenge mellett van

Megtaláltuk a mezolitikum és a neolitikum közötti ‘hiányzó láncszemet’. Blick Mead összeköti a kora vadászó-gyűjtögető csoportokat, amelyek a legutóbbi jégkorszak után tértek vissza a brit szigetekre, Stonehenge térségébe, az újkőkori népességgel. A lelőhely átírhatja Nagy-Britannia egész őskori történelmét.

David Jacques a legérdekesebb leletek között említette az őskori lakoma maradványait, amelyen a vadászó-gyűjtögető közösség tagjai egy őstulkot (Bos primigenius) fogyasztottak el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top