+ Gasztro

Idei karácsonyi receptjeim

karácsonyi

Az ünnepi készülődés legizgalmasabb része nálam a menütervezés. Vannak bevált fogásaim, azonban minden évben próbálok valami újat is készíteni. Idén két alapreceptemet hagytam meg.

Nincs karácsony könyvek és ünnepi ételek nélkül. A kettőt ötvözte a Corvina Kiadó új Ünnepi receptjeim című kötete. Érdekessége a tradicionális receptek korhű köntösben, plusz, hogy interaktív: minden magyar ünnephez három fogás sorvezetőnek előírva, a többit viszont magunknak kell kitölteni, ráadásul nem csak az étel-leírásoknak van helye, annak is, hogy specialitásunkat kinek készítettük már el és mikor. Ajándék & segítség, mindkettőre jó.

Az ünnepi készülődés legizgalmasabb része nálam a menütervezés. Vannak bevált fogásaim, azonban minden évben próbálok valami újat is készíteni. Idén két alapreceptemet hagytam meg, az Avokádós ráksalátát, desszertnek pedig a Hókiflit, melléjük kerestem egy főételt a Corvina-gyűjteményben. Szempont volt, hogy halas, egészséges, kalóriaszegény, na meg egyszerű legyen, így akadt fenn a hálón a Tejszínes vadlazac brokkolival. De menjünk szép sorjában, startoljon a saláta!

Avokádós ráksaláta, ahogy anyukámtól tanultam:

15 dkg garnélarák

1 db érett avokádó

300 g görög(!) joghurt

200 g majonéz (lehetőleg házi)

50 g mustár

3 db kemény tojás

½ citrom

1 evőkanál méz

só, bors (frissen őrölt)

A garnélarákokat forrásban lévő vízbe hajítom, öt percig főzöm, leszűröm, hagyom kihűlni. A félbe vágott avokádót kikanalazom a héjából, kissé feltrancsírozom, aztán egy salátástálba söpröm. A kemény tojásokat felaprítom, és a tálba tessékelem. A lehűlt rák citrommal nyakon öntve irány a többihez. A görög joghurtot a majonézzel meg a mustárral elkeverem, belecsurgatom a mézet, pici só, bors, aztán az egészet összekutyulom. Minimum egy órás hűtés után, kelyhekben tálalom fel. Mennyei íz, jöhet is a Mennyből az angyal!

Tejszínes vadlazac brokkolival:

karácsonyi

40 dkg hosszúmetélt tészta

30 dkg lazacfilé

1 fej brokkoli

½ teáskanál reszelt szerecsendió (isteni az illata!)

2 dl tejszín

3 dkg vaj

1 evőkanál reszelt citromhéj

1 evőkanál citromlé

só, bors (persze, hogy frissen őrölt)

A lazacot kis kockákra vágom. A brokkolit megmosom, rózsáira szedem és forrásban lévő sós vízben nyolc percig blansírozom, utána jól lecsöpögtetem. A tésztát bő sós vízben roppanósra (al dente) főzöm. Közben a vaj egy serpenyőben lassan felolvad, beleteszem a citromhéjat, kicsit megdinsztelem, hozzáöntöm a citromlevet. Felforralom, bele a tejszínt, egy percig csendesen (a Csendes Éjt hallgatva) forralom még. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesül. A lazacokat a mártásba téve a legkisebb hőfokon két perc alatt készre főzöm. A leszűrt tésztát, kis főzővízzel szintén a mártásba keverem. Tányérokba merve brokkoli rózsákkal szórom meg. Kipróbáltam: hallatlanul finom (hallal még finomabb)!

karácsonyi

Edit néni hókiflije:

15 dkg liszt

4 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

6 dkg darált dió

10 dkg szobahőmérsékletű vaj

A lisztet átszitálom egy keverőedénybe, hozzászitálom a porcukrot, beleöntöm a diót, beleteszem a vajat. Az alapanyagokat fél kézzel, lazán összegyúrom, amíg a tésztából egy nagy golyó nem lesz. Kis darabokat csippentek, amikből először két tenyeremmel galacsinokat formázok, majd pedig megsodrom, és patkóformára igazítom, egy tepsibe, sorokba rendezem, 160 fokos, előmelegített sütőben negyedóráig alsó-felsőn megsütöm. A tepsit a földhöz csapom, hogy a sütemények feljöjjenek. Amikor kihűltek, vaníliás cukorral kevert porcukorba forgatom, kekszes dobozkába csomagolom. Nagyanyáink egyszerűségében nagyszerű édessége.

Bármily egyszerű is az étel, a született szakácsot tévedhetetlenül föl lehet ismerni.

P. G. Wodehouse

Jó étvágy & kellemes karajcsont! ♥

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top