+ Történelem

Átjárót fedeztek fel Nagy Heródes palotájában

EPA - Jeruzsálemi Héber Egyetem

Izraeli régészek feltártak egy monumentális, több boltívvel díszített folyosót, amely I. Heródes király 1. században készült, hegytetőre épített palotájába vezet.

Izraeli régészek feltártak egy monumentális, több boltívvel díszített folyosót, amely I. Heródes király 1. században készült, hegytetőre épített palotájába vezet – írja a Híradó.hu. A 20 x 20 x 6 méteres folyosó a Heródium ókori erődben található, mintegy 12 kilométerre Jeruzsálemtől. Boltívek komplex rendszerét vonultatja fel három különálló szinten.

A boltívek megtámasztották masszív oldalfalait, lehetővé téve, hogy a király és kísérete közvetlenül megközelítse a palota udvarát. A támaszíveknek hála a folyosó mintegy 20 méteres magasságig fennmaradt.

Bár a palota udvarának közvetlen megközelítésére építették, a régészek megállapították, hogy nem sokszor használták ilyen céllal. Helyette visszatöltötték, amikor a palotát átalakították Heródes síremlékévé. I. Heródes vagy Nagy Heródes Kr. e. 4-ben hunyt el, a beszámolók szerint gyötrelmes betegségben. A kutatócsapat a palota freskókkal díszített előcsarnokát, ezenkívül rejtett alagutakat is fellelt, eme utóbbiakat a zsidó gerillák használták a rómaiak elleni 2. századi felkelésük során.

Bár a Heródium Ciszjordániában található, az izraeli kormány nemzeti parkká nyilvánította és turisztikai célponttá szeretné változtatni. A Héber Egyetem közleménye szerint a boltíves folyosó feltárása lehetővé teszi majd, hogy a látogatók közvetlenül megközelítsék az erődöt, ugyanúgy, ahogy Heródes lépett be oda 2000 évvel ezelőtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top