+ Történelem

Átjárót fedeztek fel Nagy Heródes palotájában

EPA - Jeruzsálemi Héber Egyetem

Izraeli régészek feltártak egy monumentális, több boltívvel díszített folyosót, amely I. Heródes király 1. században készült, hegytetőre épített palotájába vezet.

Keresés a weben

Izraeli régészek feltártak egy monumentális, több boltívvel díszített folyosót, amely I. Heródes király 1. században készült, hegytetőre épített palotájába vezet – írja a Híradó.hu. A 20 x 20 x 6 méteres folyosó a Heródium ókori erődben található, mintegy 12 kilométerre Jeruzsálemtől. Boltívek komplex rendszerét vonultatja fel három különálló szinten.

A boltívek megtámasztották masszív oldalfalait, lehetővé téve, hogy a király és kísérete közvetlenül megközelítse a palota udvarát. A támaszíveknek hála a folyosó mintegy 20 méteres magasságig fennmaradt.

Bár a palota udvarának közvetlen megközelítésére építették, a régészek megállapították, hogy nem sokszor használták ilyen céllal. Helyette visszatöltötték, amikor a palotát átalakították Heródes síremlékévé. I. Heródes vagy Nagy Heródes Kr. e. 4-ben hunyt el, a beszámolók szerint gyötrelmes betegségben. A kutatócsapat a palota freskókkal díszített előcsarnokát, ezenkívül rejtett alagutakat is fellelt, eme utóbbiakat a zsidó gerillák használták a rómaiak elleni 2. századi felkelésük során.

Bár a Heródium Ciszjordániában található, az izraeli kormány nemzeti parkká nyilvánította és turisztikai célponttá szeretné változtatni. A Héber Egyetem közleménye szerint a boltíves folyosó feltárása lehetővé teszi majd, hogy a látogatók közvetlenül megközelítsék az erődöt, ugyanúgy, ahogy Heródes lépett be oda 2000 évvel ezelőtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top