+ Ökológia

Ez a totális rezsicsökkentés

rezsi

Az üzletember azzal a legelégedettebb, hogy míg eddig több mint 2000 eurót kellett évente számlákra költenie, az éves rezsi mostantól mindössze 200 euró lesz.

A passzívházak építésével az ember már szorul rá az energiaszolgáltatókra. Barabás Béla üzletember építette fel Románia harmadik passzívházát Kolozsváron – írja a Transindex.

Az első passzívházakat 1990-ben építették a németországi Darmstadtban, majd 1996-ban megalakult a Passivhaus Institut, amely a szabvány gondozásáért és minősítéséért felel. Világszerte jelenleg kb. 35 000 tanúsítvánnyal rendelkező passzívház létezik: Barabás Béla háza a harmadik Romániában, a másik kettő közül az egyik szintén Kolozsváron van, a másik pedig a Temes megyei Újszentes (Dumbrăviţa) településen.

Az EvoHouse-nak keresztelt ház remek helyen áll, a kilátás a Bükkre néz. Az építész nagy ablakokat használt, ezek felét teszik ki a teljes külső felületnek. A Barabás-villa belül négy apartmant tartalmaz, melyek külön-külön is lakhatóak. A kétszintes épület 320 négyzetméteres belteret ölel fel, ebből az egyik apartman 110 négyzetmétert foglal el, a második legnagyobb 60 négyzetmétert, a másik kettő pedig 52–52 négyzetmétert. Építésében a tulajdonos száz százalékosan részt vett, de kolozsvári egyetemisták is dolgoztak rajta, akiknek így először nyílt alkalmuk passzívházat építeni.

A kizárólag újrahasznosított anyagokból épített háznak számos előnye van: energiailag majdhogynem teljesen önfenntartó, terei mindig frissek, köszönhetően egy belső szellőzőrendszernek. Az üzletember azzal a legelégedettebb, hogy míg eddig több mint 2000 eurót kellett évente számlákra költenie, ez most már mindössze kb. 200 euró lesz. Ezt Marius Șoflete, a ház tervezője a hasonló, Magyarországon épült házakat tanulmányozva számította ki.

Ha olvasnál még a passzívházról, itt a teljes cikk!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top