+ Képzőművészet

Hallgass bele a kiállítótérbe – a Műcsarnok a SoundCloudon!

műcsarnok

Akár a csendet is hallgathatjuk – a Műcsarnok a kiállító intézmények közül Magyarországon elsőként saját profilt nyit az egyik online, hangokat tároló és megosztó közösségi oldalon, a SoundCloudon.

Keresés a weben

A Műcsarnok novemberben zárult, Az érzékelhető határán – Más hangok című kiállítása a hang értelmezését és képzőművészeti alkalmazását vizsgálta. Ez volt az első olyan átfogó tárlat a Műcsarnokban, amely távolabbra merészkedett a vizuális művészetektől és az ábrázolás lehetőségeit feszegette. Egy ilyen eltávolodás jó lehetőség arra, hogy inspiráló ötletek kerüljenek napvilágra, ezért döntött úgy a Műcsarnok, hogy a kiállító intézmények közül Magyarországon elsőként saját profilt nyit az egyik online, hangokat tároló és megosztó közösségi oldalon, a SoundCloudon.

A hang használata a technológia fejlődése és az online világ terjedésével felértékelődött ‒ bárki letölthet zenéket, találhat hangmintákat, szabadon szerkeszthet hangokat ingyenes alkalmazások segítségével az interneten vagy saját, akár zsebben is elférő eszközén. Életünk minden területén vannak jellemző hangok ‒ még a kiállítótér csendje, a szemlélődés „hangja” is jellemez egy szituációt. A Műcsarnok legtöbb kiállítása azonban valódi hanganyagokat is tartalmaz, melyek segítik a megértést magyarázat vagy bejátszás, zene formájában.

A jelenlegi, Képpraxisok – Hegedűs 2, Lévay, Váli című kiállítás kiállítótérben használt hangjai szintén mind felkerülnek a Műcsarnok friss posztjai közé, így bárki, aki meglátogatja a tárlatot, otthon tovább elemezheti, „újrahallgathatja a kiállítást”. Aki pedig még nem látta, talán kedvet kap hozzá, ha belehallgat a Műcsarnok SoundCloud oldalába, mely ráadásul megadja a posztolás és egyéb megjegyzések, bejegyzések, linkelések, hozzászólások lehetőségét is.

A jövőben a kiállítások hanganyagai mellett a kísérőprogramok, irodalmi események felvételei és egyéb hangemlékek is felkerülnek majd a SoundCloudra, hogy a Műcsarnok kiállításai ne múljanak el nyomtalanul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top