+ Irodalom

Ennek helye van a karácsonyfa alatt – Pipo utazása

pipo utazása

A Pipo utazása igazi képeskönyv. Történetének főszereplője egy kicsiny, törékeny béka, aki sem elaludni, sem álmodni nem képes már, ezért egy egész évet átölelő utazásra indul – épp az álmok világába.

Satoe Tone: Pipo utazása, Kisgombos Kiadó 2014, 40 oldal, 3990 Ft

Pipo utazása, avagy a szépség tökéletesen elegendő

Kis hazánk gyerekkönyv-illusztrácó terén fényévnyi lemaradásokkal követi a nemzetközi trendeket. Kérdés lehet persze, hogy miért kellene mindenben, még ebben is a nyugati, esetleg a globalizált mintákat majmolnunk, van nekünk sok népszerű illusztrátorunk, magyar gyerek könyvespolcára Füzesi Zsuzsát, a maga egyszerűségével, harsányságával, cukiságával!

Ebből a szempontból akár kamikaze-akciónak is tekinthetjük a biatorbágyi Kisgombos könyvesbolt könyvkiadóként debütáló kötetét. Annak ellenére, hogy Satoe Tone japán születésű művész Pipo utazása című mesekönyve 2013-ban elnyerte a Bolognai Gyermekkönyv-vásár Nemzetközi Illusztrációs Díját. Sőt, annak ellenére is, hogy a könyv lélegzetelállítóan szép.

pipo utazása

Annyira szép, hogy szinte lehetetlen bármi mást is mondani róla. Fokozni persze lehetne, lehetne erősítő jelzőket halmozni egymás után. De sokkal jobb belefeledkezni a könyvbe, ámulni az egymás után következő, éteri álomvilágokat megjelenítő festményeken, mint színtelen és semmitmondó szavakat sorakoztatni egymás után valami olyasmiről, ami szavakkal leírhatatlan.

A Pipo utazása igazi képeskönyv. Történetének főszereplője egy kicsiny, törékeny béka, aki sem elaludni, sem álmodni nem képes már, ezért egy egész évet átölelő utazásra indul – épp az álmok világába. Vezetője, egy elalvás-segítő bárányka, akivel elveszítik, majd újra megtalálják egymást. Egyszerűnél is egyszerűbb ez a mesécske, akár bugyutának is mondható; a megfogalmazása is inkább szimpla, mint sallangmentes. Hiszen a szöveg ebben a könyvben semmi más, mint ürügy: indok arra, hogy az illusztrátor-szerző elrepíthesse az olvasót, illetve a bámészkodót a tizenkét hónapot megjelenítő tizenkét helyszínre.

pipo utazása

A kötet minden dupla oldala egy-egy önállóan is csodaszép festmény. Színvilága változatos, hangulata éppolyan sokféle, mint az egymást követő hónapok, az élet körforgása, az örök megújulásban rejlő fejlődés – szavak nélkül is minden, minden benne van ebben a könyvben.

Gyönyörű karácsonyi ajándék a Pipo utazása. Csoda és finomság, lélek és titkok – mi más kellhet ebben a szomorú, locspocsos Advent-időben?

Könyvbemutató és kiállítás a képekből ma.

Egy film Satoe Tone munkáiról, gyönyörű, érdemes megnézni:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top