+ Képzőművészet

A gazdasági világválság óta ez a legerősebb árverési anyag

Kieselbach Galéria

A csaknem 240 tétel közül 9 festmény védett, 51 kép becsértéke pedig meghaladja az 5 millió forintot – olvasható a Kieselbach Galéria tájékoztatójában

Egykori híres magángyűjteményekből, köztük Lukács József bankigazgató és Weiss Fülöp bankelnök kollekciójából Berény Róbert és Ferenczy Károly egy-egy alkotását is kínálja a Kieselbach Galéria téli árverése december 20-án, szombaton a budapesti Hotel Marriottban.

A Kieselbach Galéria idei téli aukciója a legerősebb árverési anyag a gazdasági világválság kirobbanása óta. A csaknem 240 tétel közül 9 festmény védett, 51 kép becsértéke pedig meghaladja az 5 millió forintot – olvasható a Kieselbach Galéria tájékoztatójában.

Mint írják, a mostani aukciós anyag különösen gazdag egykor híres magángyűjteményekben őrzött remekművekben. Berény Róbert Napközelben című festménye a festő életművét kutató Barki Gergely művészettörténész munkájának köszönhetően került vissza Magyarországra, Lukács György filozófus évtizedekkel korábban emigrált családjától Angliából. A 16 millió forinttól kínált festmény első tulajdonosa a filozófus édesapja, Szegedi Lukács József, a Magyar Általános Hitelbank igazgatója volt. Gyopár utcai, Bartók Béla által is gyakran látogatott villáját Ferenczy Károly, Rippl-Rónai, Szinyei Merse és a Nyolcak tagjainak alkotásai díszítették.

A korszak nagyhatalmú bankelnöke, Weiss Fülöp is a korabeli jelentős műgyűjtők közé tartozott. Tanácsadója a Szépművészeti Múzeum legendás igazgatója, Petrovics Elek volt. Az ő javaslatára vásárolhatta meg Ferenczy Károly Tavaszi táj című kompozícióját, amelyre 24 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Szinyei Merse Pál Szerelmespár II., valamint Hollósy Simon Tengerihántás című olajképe egy-egy nagyméretű, múzeumban őrzött remekmű intimebben megfestett változata. Szinyei, 45 millió forint kikiáltási ártól kínált alkotásának első változata ma a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható, de könyvek, plakátok százairól, valamint postabélyegről is ismert.

A kép a 19. század végétől évtizedeken át Amerikában lappangott, Szinyei ezért idős korában, élete utolsó munkájaként újraalkotta a fiatalkori remekművét, amelyet egész pályafutása legjobban sikerült művének tartott.

Czigány Dezső Csendélet gyümölcsökkel és szoborral

Czigány Dezső Csendélet gyümölcsökkel és szoborral

Hollósy Simon 1885-ös, Tengerihántás című festménye szintén a Nemzeti Galériában őrzött nagyméretű kép előmunkálatai során készült, kikiáltási ára 2,4 millió forint.

A tájékoztató szerint a válogatás egyik csúcspontjának számít Rippl-Rónai a Kék ruhás lány virágos kalapban című olajfestménye, amelyhez hasonló színvonalú alkotás évek óta nem szerepelt árverésen a festő életművéből. Az olajkép kikiáltási ára 38 millió forint.

Ritkán szerepelnek árverésen Galimberti Sándor művei, a tragikusan és hamar lezáruló életmű kevesebb, mint 30 festményt számlál. A mostani aukción egy jól ismert, többször is reprodukált alkotása, a Táj templommal (Óbudai részlet) kerül a közönség elé, amely egykor Gróf Józsefnek, a modern magyar iparművészet egyik legjelentősebb alakjának tulajdonában volt. A kép 24 millió forinttól cserélhet gazdát.

A Nyolcak művészcsoport tagjának, Czigány Dezsőnek a Csendélet gyümölcsökkel és szoborral című, 1911 körüli kompozíciója 7,5 millió forinttól kelhet el. Ez a mű tűnik fel többek között Erdélyi Mór császári és királyi fotográfus 1912-es felvételén, amelyet a Százados úti műteremben rögzített – írták a tájékoztatóban.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top