+ Képzőművészet

Tizenöt évig nem tűnt fel a múzeumnak, hogy ellopták a műalkotásokat

Tizenöt évig nem tűnt fel a múzeumnak, hogy ellopták a műalkotásokat

A múzeum dolgozói tizenöt éven át másolatokkal helyettesítették az intézmény feketén értékesített műalkotásait.

Több év börtönre ítélték egy üzbegisztáni állami művészeti múzeum több dolgozóját, akik tizenöt éven át másolatokkal helyettesítették az intézmény feketén értékesített műalkotásait.

Az Interfax hírügynökség információi szerint az üzbég főváros, Taskent bírósága a fővádlottat, a múzeum gyűjteményének vezetőjét kilenc év és három hónap börtönbüntetésre ítélte, két restaurátort pedig 8-8 évre. A hamisításban a múzeum további dolgozói is részt vettek, őket is elítélték.

Az elítéltek 1999 és 2014 között több mint 25 műalkotást helyettesítettek másolatokkal, az eredeti példányokat pedig eladták. A képek olyan festőktől származtak, akik a 20. században Üzbegisztánban dolgoztak, például a müncheni születésű Richard Zommer (1866-1939). Festmények mellett történelmi jelentőségű fotókat is értékesítettek.

Arról nincsenek információk, mekkora a múzeumot ért kár mértéke és hogy hol vannak az eredeti műalkotások. Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó elszegényedett köztársaság állami múzeumainak dolgozói munkájukért nagyon kevés pénzt kapnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top