+ Történelem

A halálra ítélt Nagysándor József búcsúlevele nagybátyjához – fotó

Szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, amit a tábornok élete utolsó óráiban, október 6. hajnalán írt.

Szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, amit a tábornok élete utolsó óráiban, október 6. hajnalán írt.

Nagysándor József nemrég előkerült búcsúlevelét 14 millió forintért vette meg árverésen a magyar állam, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai dokumentumleleteként – emlékeztetett a levél szombati bemutatóján az emberi erőforrások minisztere.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 1848-49-et a magyar történelem egyik legfontosabb identitásképző időszakának nevezte. Hozzátette: a dokumentum megtalálásának hírére talán olyanok is ellátogatnak a Nemzeti Múzeumba, akik már régen jártak ott. Hasonlóan fontos ugyanakkor, hogy minél több iskolás is megtekinthesse ezt az „identitáserősítő nemzeti ereklyét” – fűzte hozzá. Hoppál Péter így fogalmazott:

Aki elolvassa a levelet, láthatja: az aradi tábornokok a kivégzésük előtti órákban is szentül hittek abban, hogy mindazt, amit cselekedtek, a magyar hazáért, a magyar szabadságért tették.

Csorba László, az Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója többek között a múzeumok megváltozott gyűjteményezési gyakorlatáról ejtett szót: egykor a tárgyak gyűjtésében a szenzáción, az ereklyék felkutatásán volt a hangsúly, azóta viszont a muzeológia felismerte, hogy néha az egyszerű tárgyak még többet mesélnek egy közösség múltjáról.

A halálra ítélt Nagysándor József búcsúlevele nagybátyjához - fotó

Mint közölte, a dokumentum két-három hónapig tekinthető meg a múzeum Kupolatermében, majd az állandó kiállítás 1848-as termében kap helyet, ahol „méltó párja” lesz Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzéskor viselt mellényének. Csorba László azt is elárulta,  a honvéd tábornoktól eddig csak az október 5. éjszakáján papírra vetett levelei voltak ismertek, de másnap hajnalban nagybátyjának, Nagysándor Imre kalocsai érseki orvosnak írt még egy utolsó búcsúlevelet, amely nemrég egy családi hagyatékból került elő.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top