+ Film

Előkerült az elveszettnek hitt első karácsonyi Disney-mese

Előkerült egy elveszettnek hitt karácsonyi Disney-mese 1927-ből

Az Üres zoknik című mese főszereplője Oswald, a szerencsés nyúl, akinek rajzolója a Miki egér figuráját is megálmodó Ub Irweks volt.

A norvég Nemzeti Könyvtár csütörtökön jelentette be, hogy a sarkkörhöz közeli Mo i Rana-i raktárában megtalálták az amerikai Walt Disney stúdió első karácsonyi rajzfilmjének egy szinte teljesen ép kópiáját.

Először nem tudtuk, hogy egy mozgóképes kincsre bukkantunk. A rajzfilm két tekercsen van, amelyek nem voltak egyértelműen megjelölve” – mondta el egy közleményben a könyvtár archiváló munkatársa, Kvale Soerenssen.

Az Üres zoknik eredeti verziója öt és fél perc hosszú volt, de a most megtalált változaton a rajzfilm közepéről hiányzik egy 30-60 másodperces rész. A kópia valódiságát David Gerstein, a rajzfilmtörténelem szakértője és a Disney munkatársa állapította meg. Eddig a rajzfilmnek csupán egy 25 másodperces részlete volt ismert, amely a New York-i Modern Művészeti Múzeum tulajdonában van.

Az Üres zoknik főszereplője Oswald, a szerencsés nyúl, aki Miki egér elődjének tekinthető, és 26 Disney-filmben tűnt fel. Akárcsak a Miki egér, Oswald rajzolója is a kétszeres Oscar-díjas Ub Iwerks volt. A norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálta a filmtekercseket, és elküldött egy példányt a Walt Disney-nek is.

Előkerült egy elveszettnek hitt karácsonyi Disney-mese 1927-ből
A rajzfilm norvégiai kópiája eredetileg egy magánszemély birtokában volt, mielőtt a Norvég Filmintézethez került volna, amely végül átadta a tekercseket a Nemzeti Könyvtár archívumának. A könyvtár birtokában lévő gyűjtemény nagy részét egy szigorúan őrzött bunkerben tartják Mo i Ranában. Az Aftenposten című norvég lap szerint a gyúlékony nitrocellulóz tekercseket egy olyan teremben őrzik, ahol a hőmérséklet és a páratartalom is szabályozva van.

A Nemzeti Könyvtár nemrég egy nagyszabású digitalizálóprojektbe kezdett annak érdekében, hogy könnyebben elérhetővé tegye a gyűjteményét, ennek keretében találtak rá a rajzfilmre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top