+ Irodalom

Félelemről, egyedüllétről és kiszolgáltatottságról ír a friss JAKkendő-díjas

jakkendő

A kuratórium 2014-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kéziratát találta a legjobbnak. Forgách András a díjátadón azt mondta, ezt a könyvet nem csak olvasni, de szeretni is fogják.

December 12-én, pénteken délután adták át az Írók Boltjában a 2014-as JAKkendő-díjat, amelyet az idén harmadik alkalommal ítélt oda a József Attila Kör (JAK) által felkért öttagú független szakmai kuratórium. A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén több mint harminc pályamű érkezett. A pályázatokat öttagú szakmai kuratórium értékelte, amelynek tagjai az idén Angyalosy Eszter szerkesztő, Forgách András író, Nagy Gabriella író, a Litera.hu felelős szerkesztője, valamint a JAK-füzetek köyvsorozat szerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Az elismerő oklevelet ezúttal Mán-Várhegyi Réka adta át a díjazottnak.

A kuratórium 2014-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kéziratát találta a legjobbnak. A díjazott pályamunkát 2015-ben kiadja a JAK, JAK-füzetek sorozatában. A készülő novelláskötet jelenleg tizenhárom szöveget tartalmaz, az elbeszélések vezérmotívumai a félelem, az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az elidegenedés, a belenyugvás, az önmagunkkal való megbékélés és a megbocsátás. Forgách András a díjátadón azt mondta, ezt a könyvet nem csak olvasni, de szeretni is fogják.

A JAKkendő-díj idei nyilvános felhívására a korábbi évekhez hasonlóan több magas színvonalú kötetnyi kézirat érkezett. A 2012 óta évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel vagy egyéb szépirodalmi, prózai munkával lehetett. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet és az EMMI támogatásával.

Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron. Első szövegét tizenhárom éves korában a Korunk közölte. Publikált a Helikon, a Látó, a Kalligram, a Várad folyóiratokban, és két antológiában (A meghajlás művészete – A Korunk fiatal szerzőinek antológiája valamint Mozdonytűz) jelentek meg novellái. 2008-tól orosz és magyar filológiát tanult a Babeș – Bolyai Tudományegyetemen. Egy ideje műfordítással is foglalkozik, a Helikon folyóirat számára fordította Jerzy Pilch és Janusz Głowacki írásait. Jelenleg Helsinkiben él.

A JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. Alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, amely fontos céljának tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását. Békés Zoltán, a MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője a JAKkendő-díj támogatójaként elkötelezett abban, hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a JAK-füzetek sorozatban lát napvilágot. A díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. A JAKkendő-díj és a kapcsolódó projektek fő támogatója az MrSale Öltönyüzlet.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. kopoltyús hal szerint:

    Kedves Librarius, a Literán megjelent laudációjában Forgách András arról is beszélt, hogy a beérkezett, több mint harminc pályamunkából a zsüri hetet kapott meg. Jó lenne tudni, ki volt ez a hét „első körös” szerző. Ki tudjátok deríteni? 🙂

  2. WST szerint:

    Az átadón felsorolták őket, hétfőn kiteszem a videót róluk a DRÓTra. Nagy gratula a díjazottnak, és persze a Librariusnak! Csak a Facebookon tudtalak beelőzni most titeket, Szilárd 😉

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top