+ Irodalom

Nem lebeghet Moszkva fölött Tolkien vöröslő szemgolyója

Nem lebeghet Moszkva fölött Tolkien vöröslő szemgolyója

Vszevolod Csaplin, az Orosz Ortodox Egyház szóvivője azt mondta, hogy az installáció felállítását követően nem volna meglepő, ha balszerencse sújtaná a várost.

Nem állítja fel a Szauron szemét ábrázoló installációját az a moszkvai művészeti csoport, amely a Tolkien-regényekből ismert szimbólummal a harmadik Hobbit-film oroszországi premierjére hívta volna fel a figyelmet.

Az alkotás egy moszkvai felhőkarcoló tetején állt volna, azonban az ortodox egyház heves tiltakozását követően a csoport lefújta a projektet.

A Szvecsenije művészeti csoport nagyméretű installációja Moszkva üzleti negyedében, az IQ Quarter elnevezésű toronyházon állt volna. A csoport tervei szerint a vörös szem az orosz főváros felett J.R.R Tolkien írói munkássága iránti tiszteletadásként parázslott volna éjszakánként.

Sajnos a Szauron szeme projekt leállítására kényszerültünk” – jelentette be a művészeti csoport egy közleményben, hozzátéve, hogy elnézést kérnek az ötlet által kiváltott heves társadalmi reakciók miatt. A csoport közleményében kiemelte, hogy ugyan az installáció a hobbittrilógia harmadik részére, A hobbit – Az öt sereg csatája című film moszkvai premierjére hívta volna fel a figyelmet, de nem fizetett reklám volt, és „semmilyen vallási vagy politikai felhanggal nem rendelkezett”.

A vallási felhangokra való utalás nem véletlen, miután az Orosz Ortodox Egyház szóvivője, Vszevolod Csaplin az egyik rádióban úgy nyilatkozott, hogy a szem „a gonosz győzelmének démonikus szimbóluma„, és nem lenne meglepő, ha az installáció felállítását követően balszerencse sújtaná a várost. A szóvivő ezek után a szemet a Sátán szimbólumának nevezte.

A moszkvai polgármesteri hivatal úgy nyilatkozott, hogy szinte biztosan eltávolították volna az installációt, mivel nem adtak engedélyt annak felállítására. J.R.R. Tolkien regényeiben a vörös szem a gonosz Szauron mindent és mindenkit birtokolni akaró hatalomvágyát testesíti meg, sok kritikus szerint a jelkép az állami felügyelet szimbolizálja.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top