+ Film

Képeslapok Csernobilból

csernobil

Cooke videója a Képeslapok Pripjatyból és Csernobilból címet kapta, a háromperces filmen olyasmik láthatóak, mint a csendben rozsdásodó óriáskerék.

A dokumentumfilmes Danny Cooke érdekes videót forgatott Pripjatyban, ez az első alkalom, hogy a poszt-apokaliptikus szellemvárost a levegőből filmezték.

Kamerát pakolt egy drón tetejére, és beküldte a város fölé, ahol senki sem lakik a majdnem harminc évvel ezelőtti csernobili katasztrófa óta. Pripjatyban valaha ötvenezer ember élt, de mivel pár kilométernyire van Csernobiltól, 1986 április 26-a után kiürítették. 31 ember vesztette életét amikor az atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, és egészen Wales-ig terjedő, hatalmas radioaktív felhő került a levegőbe.

Cooke videója a Képeslapok Pripjatyból és Csernobilból címet kapta, a háromperces filmen olyasmik láthatóak, mint a csendben rozsdásodó óriáskerék. A vidámpark, ahol áll, pár nappal a katasztrófa után nyitott volna meg, így soha senki nem ült rajta. A videón jól látszik a dús növényzet is, ami szépen lassan visszaveszi a területét.

A devoni filmes gyárak, lakóépületek fölé és egy uszodába is beküldte a drónt.

Csernobil az egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb hely, ahol valaha jártam. Egyszerre volt benne valami nagyon nyugodt és zavaró. Megállt az idő, de a régi történések emlékei mindenütt ott vannak.

Amikor a drón a fák fölé ér, a dóm is látható, amit a sérült reaktor fölé építenek. Még mindig akkora a sugárzása, hogy 1400 munkás épít köré a közelben húszezer tonnás szerkezetet, és közben hatalmas betonfal zárja el őket a sugárzástól. Amikor kész lesz, 190 méter magasan áll majd.

A dóm megépítését 28 ország támogatja, 500 millió fontba kerül, de sokat késett az ukrajnai konfliktusok miatt. Csernobilt tilos megközelíteni egy 32 kilométer sugarú körben, de néhány korábbi lakos visszatért a terület közelébe. Furcsa turisztikai látványosság alakult belőle, mert vannak, akik megszegik a tilalmat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top