+ Irodalom

Fenyegették, a halálát kívánták – egy gyerekvers miatt

Utoljára Goethének sikerült Az ifjú Werther szenvedéseivel öngyilkossági hullámot elindítania. Nem hiszem, hogy nekem ugyanezt sikerülne elérnem a kisbabák körében egy verssel – fogalmazott Varró Dani.

Nem régiben nagy izgalmakat (és felháborodásokat) váltott ki Varró Dániel Öt jó játék kisbabáknak című verse, ami bekerült az iskolai tankönyvekbe. Az első internetes reakciókat egy a tankönyvben szereplő fotó indította el, alatta a panaszkodó szülők hozzászólásaival, miszerint milyen veszélyes  a gyerekekre az említett költemény. Ezekre a hozzászólásokra később a költő felesége egy hosszabb levélben válaszolt – itt indult be a komment háború. Varró Dániel most egy a HVG-nek adott hosszabb interjúban fejtette ki véleményét az irodalom gyerekre tett káros hatásairól.

Hogy mennyire érte meglepetésként a kommentelők véleménye, arról Varró Dani elsőként így fogalmazott:

…ez a szövegértést teljesen mellőző olvasás az, ami mélyebben elgondolkodtatott. Eddig azt hittem, hogy olyanokat írok, amit igazán mindenki ért, bíztam benne, hogy barátságos és közérthető költészetet művelek. Főleg a gyerekverseimről gondoltam ezt – úgy tűnik, naivan. Meglepett, hogy ennyire sokan félre tudtak érteni egy ennyire egyszerű verset.

Majd az őt, családját és költészetét ért vádakra, illetve a szülők félelmeire reagálva (miszerint a verset olvasva a gyerek netán automatikusan a konnektorba dugná az ujját) így folytatta:

…A versben pedig nem én, hanem egy féléves gyerek „beszél”, de már az is elég szomorú, hogy ezt egyáltalán magyarázni kell. Végül a többségnek az jött le, hogy én azt szeretném, hogy a gyerekek nyúljanak bele a konnektorba, és emiatt haljanak meg. És szerintük az a gyerek, aki elolvassa ezt a verset, az óhatatlanul így is fog tenni. Ami legalább két okból butaság. Az egyik, hogy túlbecsülik a költészet erejét. Utoljára Goethének sikerült Az ifjú Werther szenvedéseivel öngyilkossági hullámot elindítania. Nem hiszem, hogy nekem ugyanezt sikerülne elérnem a kisbabák körében egy verssel. A másik, hogy a gyerekek nem hülyék. Megkérdeztem a négyéves kisfiamat is, aki ismeri a verset, hogy szerinte játék-e a konnektor. Erre elnevette magát, és azt mondta rá, hogy nem, ez egy vicc.

A teljes interjút itt olvashatjátok, míg Varró Dani feleségének válaszlevelét ebben a cikkünkben közöltük.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top