+ Irodalom

Elhunyt Ralph Giordano, holokauszttúlélő író

Elhunyt Ralph Giordano, holokauszttúlélő író

Mindegy, hogy keresztény vagy muszlim, jobboldali vagy baloldali, hívő vagy ateista, aki kárt tesz a demokráciában, annak velem gyűlik meg a baja – fogalmazott egyszer az író.

Élete 92. évében elhunyt Ralph Giordano zsidó származású német író, publicista, holokauszttúlélő.

Az író szerdán halt meg egy kölni kórházban – közölte családja és kiadója. Giordano egész életében az antiszemitizmus és a szélső jobboldali eszmék ellen harcolt.Ralph Giordano 1923-ban született Hamburgban szicíliai apa és német zsidó anya gyermekeként. A náci korszakban nehezen bár, de megmenekült a deportálástól, családjával a Hanza-város egy romos pincéjében bujkált. Számos dokumentumfilm és összesen 23 könyv szerzője, amelyekben mindenekelőtt a nemzetiszocializmussal, a fasizmussal, a sztálinizmussal és a harmadik világgal foglalkozott. A háború után történelmi és politikai témákat elmélyülten, ugyanakkor kritikai éllel feldolgozó újságíróként is hírnevet szerzett.

Giordano 1972-től Kölnben élt, ahol élete utolsó éveiben élesen kritizálta egy központi mecset építésének tervét, „a mecsetek terjedését” és a „párhuzamos muszlim társadalmat”. Kilencvenedik születésnapján azonban úgy tűnt, megbánta korábbi radikális véleménynyilvánítását és így fogalmazott:
Mindegy, hogy keresztény vagy muszlim, jobboldali vagy baloldali, hívő vagy ateista, aki kárt tesz a demokráciában, annak velem gyűlik meg a baja. Ez a politikai végrendeletem.
2003-ban a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) Leo Baeck-díjával is kitüntették a publicistát. A szervezet elnökének akkori méltatása szerint Giordano elévülhetetlen érdemeket szerzett „a jobboldali radikalizmus, a holokauszt elhallgatása és a történelem ehhez kapcsolódó felülvizsgálata elleni” kiállásával.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top