+ Irodalom

Majdnem a tűzre dobták Dylan Thomas jegyzetfüzetét

A Dylan Thomas korai munkáiba bepillantást engedő noteszt a költő 1953-ban bekövetkezett halála óta felfedezett legizgalmasabb kézirataként tartanak számon.

Több mint 104 ezer fontért (40,6 millió forint) vásárolta meg Dylan Thomas néhai walesi költő és prózaíró egy jegyzetfüzetét a Swansea-i Egyetem. A Thomas korai munkáiba bepillantást engedő notesz, amelyet a költő 1953-ban bekövetkezett halála óta felfedezett legizgalmasabb kézirataként tartanak számon, kedden cserélt gazdát a Sotheby’s londoni aukcióján – adta hírül a BBC News.

Úgy tudni, hogy a füzetet Thomas (1914-1953) hagyta ott anyósa, Yvonne Macnamara házánál az 1930-as években. Az asszony állítólag a notesz elégetésére utasította a személyzet egyik tagját, ám a kéziratot megőrizték. A notesz, amely évtizedeken keresztül hevert elfeledetten egy fiókban, mígnem újra felfedezték, egyike a költő által használt öt jegyzetfüzetnek, amelyből négyet a New York Állami Egyetem buffalói központjában őriznek.

John Goodby professzor, nemzetközi Dylan Thomas-szakértő a költő életével és munkásságával foglalkozó kutatók „Szent Gráljának” nevezte az iratot. A Sotheby’s aukcióján Jeff Towns, a Dylan Thomas Society elnöke képviselte az egyetemet. Mint elmondta, el sem tudna képzelni méltóbb dolgot a költő születésének századik évfordulóját ünneplő év zárásaként, mint ennek a notesznek a megvásárlása.

Visszahozni ezt az elveszett jegyzetfüzetet Swansea-ba azért, hogy megőrizzük Walesben az új nemzedékek számára, óriási teljesítmény, és boldog vagyok, hogy egy kis részt vállalhattam ebből a feladatból

– fogalmazott Towns. A 104 500 fontért megvásárolt notesz a Swansea-i Egyetem Richard Burton Archívumába kerül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top