+ Tudomány

A Föld felé tart a hegynagyságú aszteroida

föld

Az aszteroida nem jelent közvetlen fenyegetést a Földre, de a hasonló méretű űrsziklák keringési pályáját nehéz kiszámítani, mert más bolygók tömegvonzása folyamatosan befolyásolhatja azt.

Nem fenyegeti a Földet az a hegynagyságú aszteroida, amely egy orosz tudós szerint a bolygó felé száguld – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása. Az aszteroidát október végén észlelték egy orosz obszervatóriumban. Vladimir Lipunov, a Moszkvai Állami Egyetem csillagásza szerint a 400 méter átmérőjű égitest háromévente halad el a Föld mellett – írja az MTI.

A 2014 UR116 jelű aszteroida nem jelent közvetlen fenyegetést a Földre – hangsúlyozta a tudós, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az objektum ezerszer akkora erejű robbanást okozna, ha mégis összeütközne a Földdel, mint a 2013-ban Cseljabinszk orosz város felett a földi légkörbe csapódó, busznagyságú meteorit, amelynek érkezése több kilométeres sugarú körben rongálta meg az épületeket, törte ki az ablakaikat. Lipunov szerint a 2014 UR116-hez hasonló méretű űrsziklák keringési pályáját nehéz kiszámítani, mert más bolygók tömegvonzása folyamatosan befolyásolhatja azt.

Állandóan figyelnünk kell erre az aszteroidára, mivel akár egy kicsi kalkulációs hiba is komoly következményekkel járhat

– magyarázta a professzor.

Eddig még csak körülbelül 11 ezret fedeztek fel és katalogizáltak a mintegy 100 ezer földközeli égitest közül, amelyek keresztezhetik a bolygó pályáját, és méretük alapján veszélyesek lehetnek. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján hétfőn szintén közzétette, hogy a 2014 UR116 nem halad elég közel a Földhöz, hogy fenyegetést jelentene. A közleményben az is olvasható, hogy Tim Spahr, a massachusettsi Cambridge-ben működő Kisbolygók Központjának igazgatója számítógépen modellezte az aszteroida pályáját, miután felismerte, hogy ez az az égitest, melyet hat évvel ezelőtt megfigyelt. Mindkét megfigyelés adatait felhasználva a NASA Sentry rendszerének automatikus számításai felvázolták az aszteroida későbbi mozgását. Ezek a kalkulációk kizárják, hogy a 2014 UR116 a Földnek vagy más bolygónak ütközzön legalább még 150 évig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top