+ Jegyzet

Kiszivárgott egy apokrif Horthy-mese

horthy

Ha hiteles Horthy-szövegnek tekintenénk, akkor be kell látnunk, hogy a Kormányzó Úr őfőméltóságának jót tett a túlvilági lét.

Az alábbi tanmesét állítólag vitéz nagybányai Horthy Miklós rögtönözte egy – a neve napja alkalmából rendezett – spiritiszta szeánsz alkalmával, amikor az őt megidéző politikusok a boltok vasárnapi zárvatarásáról kérték a véleményét.
Ha hiteles, akkor be kell látnunk, hogy a Kormányzó Úr őfőméltóságának jót tett a túlvilági lét.

– Anyaaa, szorít már a cipőm, és a talpa is lyukas, belemegy a víz, amikor esik az eső.
– Tudom, kisfiam, az enyém is elvásott, és az utolsó harisnyám is lyukas!
– Anyaaa, vegyél nekem új cipőt!
– Nem.
– Anyaaa, most, hogy vasárnap nem kell dolgoznod, igazán elmehetnénk mise után cipőt venni!
– Nem!
– De miért nem?
– Egyrészt a boltok zárva vannak vasárnap, így hiába nem dolgozom vasárnap, nincs hol cipőt venni! Másrészt meg nincs rá pénzünk, mert így, hogy vasárnap nem dolgozhatok, nem kapok vasárnapi pótlékot sem… amiből futná új cipőre!
– Miért nem dolgozol vasárnap? Tavaly jó volt nekünk a szombati együttlét is!
– Mert a politikus bácsik, akiknek van pénzük gyerekcipőre, azt mondták, hogy nem szabad. Itthon kell ülnöm veled, és jól kell éreznünk magunkat!
– Anyaaa, attól nekem még lukas a cipőm, belecsorog a víz!
– Tudom kisfiam, ne pityeregj, lehet, hogy sikerül bekérezkednem Gazdagékhoz takarítani, kertet gereblyézni vasárnaponként. Tizenkét óráért talán fizetnek annyit, amivel pótolhatom azt, amit a politikus bácsik miatti pihenéssel elveszítettünk! Addig meg örüljünk, hogy van mit enni, ne fintorogj arra a kenyérre, kicsit száraz, és?  Örülj te is, hogy itthon vagyunk együtt, szeretetben!
– Ne sírj, anya!
Szépen megvigasztalódtak mindketten, és Anya tényleg kapott vasárnapi munkát Gazdagéknál, és lett cipő is. Aztán Anya – néhány év múlva – belerokkant a munkába, s az addigra már nagyobbacska Kisfiú otthagyta az iskolát, hogy pénzt keressen és eltartsa Anyukáját. Misét csak a rádión hallgattak.

Horthy Erdélyben, 1940 (fortepan.hu)

Horthy Erdélyben, 1940 (fortepan.hu)

9 hozzászólás

9 Comments

  1. Ellen-Ben szerint:

    Nincs az az Isten, hogy ezek az árnyak mégegyszer előjöjjenek Magyarországon ! Borossok, Orbánok, Lázárok, Rogánok, Bencsikek, Bajerek, Hegedűsök minden nemből, és általában az új fasiszta nemzedék a szemétdombra kerül, apraja és nagyja egyformán. Vagy – nem lesz Magyarország ! Mert minek is …

  2. belóg zoltán szerint:

    ki a Nagyméltóságu Ur nevével játszodik, az nem tudja mit tesz. ezek bizony nem az ő szavai.

  3. bulla istván szerint:

    szomorú,hogy a nemzeti oldal,megint kisajátitja az országot minden áron!A hárommillió koldus már nem „vágyálom” hanem a huszonegyedik század valósága!89ál újra elindult egy folyamat ami a legrosszabbakat hozta ki az emberekből!A legfontosabb értékeket sikerült a nemzeti kurzusnak kiőnteni a nagy nemzeti lefolyóba!Nem szeretlek így Magyarország!Nem akarom a bírkák bégetését hallgatni,ahogy vezetik őket a „vágóhídra”!

  4. Darázs szerint:

    Kedves Bulla István! A „hárommillió koldus” meséjét a kommunisták találták ki, akiknek akarva-akaratlanul a szekerét tolja, mert nincs valódi tudása, hanem ismereteit a propagandaszólamokból szerezte. A „nemzeti oldal” nem „kisajátította” az országot, hanem legitim választások révén kétszer is kétharmados felhatalmazással alakítja az ország sorsát az elképzelései szerint. Nem panaszkodni kell, nem ellendrukkerkedni, kárörvendeni, kritizálni és becsmérelni kell, hanem jobban csinálni, csak ez az, ami nem ment maguknak. A figyelmét nyilván elkerülte, hogy a (mű)baloldal teljesen szétrohadt, és vele az ország is. Ugye nem gondolja komolyan, hogy romokból látványosan és rövid idő alatt palotát lehet építeni? A „birkák bégetését a vágóhídon” nem a valóságban hallja, hanem a torz és beteg agyában érzékeli. Látom nincs tudatában annak, hogy a többség sosem olyan hülye, mint ahogy a vesztesek látni akarják, hogy gyógyírt találjanak sebeikre. Továbbá egy valódi demokráciában nem illik megkérdőjelezni a többség akaratát, nem a 2 millió választó a „birka”, hanem bizony csak maga, aki kivetíti a felfogását a külvilágra. Nem mások a hülyék, hanem – maga. Ezt sose feledje. És a „vágóhíd” képzete se semmi. Látta már orvos a leleteit? Ugyan tessék már megmondani, hogy maga pontosan mit ért vágóhídon. A nemzeti oldal leöli az embereket? A többséget, aki megválasztotta? Kicsit gondolkodjon már, mielőtt vagdalkozik. „A legfontosabb értékeket sikerült a nemzeti kurzusnak kiőnteni a nagy nemzeti lefolyóba!” Ugyan hagyjon már bennünket ezekkel a lózungokkal! Melyek is a legfontosabb értékek? Mi is az a nagy nemzeti lefolyó? Kik is árulták el a rendszerváltást és a munkavállalók tömegeit? Ki árult el kicsodát? Ki rohasztotta szét az országot és kinek is köszönhető az eladósodottság és a kétharmad? Beeeee! Beeeee!

    • buchbinder ármin szerint:

      Minek a kétharmada?
      Ha a politikusok szembenéznének az ország lakosságával, akkor a választásokon lehetett volna szavazni arra, hogy „EGYIK SEM”! Arany bogaram, tedd a kezed a szívedre, most őszintén: hol lenne akkor a kétharmad, amire hivatkozol?
      (Egyébiránt a választási eredmény sem legtimizáL MINDENT/BÁRMIT!)

  5. Darázs szerint:

    Kedves ELLEN-BEN! Maga is díszpéldány lehetne a Hülyeség Panoptikumában! Monitor mögött hordószónokolni, lózungokat visszaböfögni maga is tud, mint műbaloldali elvbarátai. Istenre hivatkozni, meg árnyakat látni – ugyan, ugyan …. Aztán helyesen is meg kéne tanulni írni, nem gondolja? Ha valóban „új fasiszta nemzedékről” beszélnénk, akkor maga és elvbarátai már nem élnének. Hisztérikus kisegeret szültek a maga agyának hegyei. És kicsit nézzen már magába! Vajon ki került itt szemétdombra? A kétszer kétharmados győzelmet arató jobboldal? Neeem! Hát akkor miről beszél? Én elhiszem, hogy súlytalan ökölrázással le szeretné váltania valóságot, csak mert magának nem tetszik, és magát tartja az igazság és a helyes út letéteményesének – csak hát ez nem megy. Se magának, se a szétzüllött, mindent elqró táborának. Ellensége ellenségei még nem a barátai. Mások fingjának farvizén nem terem elég babér maguknak, ugye tudja. És – lesz Magyarország! Miért ne lenne? Nem maguk testesítik meg az országot. És most én mondom Gyurcsány mesterük után: „ha nem tetszik, el is lehet menni”! Beeeeeeeeeee!

  6. Darázs szerint:

    Amikor elhagyod az országot, mi áll a táblán? Izrael? Neeem! Baloldal? Neeem! Gyarmat? Neeem! Hülyék, önfeladók és árulók országa? Neeeem! Magyrország – Igeeeen!

    • buchbinder ármin szerint:

      Nem is olyan régen még MAGYAR KÖZTÁRSASÁG állt azon a táblán!

  7. Darázs szerint:

    Kedves Ármin! Mindig a tartalom a lényeg, és nem a címke, a csomagolás. Szemtanúi voltunk a „szocializmus” szétrohadásának, és most szemtanúi vagyunk a „rendszerváltás” teljes csődjének is. Gondolom nem kell magyarázni, miért. Szóval lehetne Köztársaság, csak a köztársaság szétrohadt, mert az elmúlt 25 év működtetői elárulták, eladósították, kiszolgáltatták az államot és a népet – jórészt külföldi érdekcsoportoknak, miközben ki is rabolták a közjavakat. Tehát a köztársaság nem a közjóért működött. És ez a lényeg. Ma már nyíltan beszélnek „modernkori rabszolgaságról” például a szakszervezetek. És nincs igazuk? Kell rabszolgatartó és szűk érdekcsoportok által vezérelt magyar köztársaság? Kell áldemokrácia, műparlament, álnépképviselet? Kell EU ötödnyi bérrel? Nekünk csak kötelességeink meg terheink vannak, jugunk és lehetőségeink ne legyenek? Én nem vitatom, hogy félelemmel tölti el a népesség egy részét, hogy mi jön ezután. Nem vitatom. De ebből a „köztársaságból” (ismétlem, csak címke) elég volt. És nyugodjon meg: OVI-ékat is el fogják zavarni, ha Gyurcsány módra „elqrják.”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top