+ Zene

7 perc 52 másodperc az új Djabe-lemezről

djabe

Tavaly elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amelyen szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és az eredményt most már bárki meghallgathatja

Forward címmel új stúdióalbumot jelentetett meg a dzsessz/world fusion műfaj egyik legfontosabb hazai csapata, és ezzel egy időben jelentkezett friss szólóanyaggal a Djabe állandó vendége, a dobos, ütőhangszeres izlandi Gulli Briem.

Tavaly elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amelyen szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és az eredményt most már bárki meghallgathatja

– idézte a kiadó GR1993 Records Égerházi Attilát, a Djabe vezetőjét, gitárosát az ajánlóban. A számok nagy részét és a szimfonikus részeket egyaránt Barabás Tamás basszusgitáros írta, Kovács Zoltán zongorista hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszott, Banai Szilárd pedig dobolt.

Az anyagon természetesen játszottak a Djabe megszokott, állandó külföldi sztárvendégei is, köztük Steve Hackett gitáros, aki több számban is szólózik. Hackett hét éven át volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja, 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik gyakran együtt a Djabéval. Szintén ott volt a felvételeken az előző, a 2007-es Djabe stúdióalbumon, a Take On-on bemutatkozott azeri Malik Mansurov, aki a tar nevű ősi hangszert szólaltatta meg.

A Djabe zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, aki a kiváló izlandi dzsessz-funk fúziós csapat, a Mezzoforte tagja. Gulli öt számban működött közre a Forwardon. A sztárvendégek sorába tartozik Tony Bennett és Ella Fitzgerald egykori zenésztársa, az amerikai John Nugent szaxofonos is. Az album szívszorító érdekessége, hogy Wind Tale címmel befejeztek egy felvételt, amelyet még a Djabe 2007-ben elhunyt ütősével, Sipos Andrással kezdtek el.

A Forward többféle formátumban jelent meg, a vinyl LP-n több mint 22 perc extra tartalom hallható a CD-hez képest, egy egybefüggő szimfonikus mű, amely a lemez zenei esszenciáját tartalmazza. Szintén a GR1993 Records jelentette meg Gulli Briem Liberté című új szólóalbumát, amely az indie/world music/pop kategóriába sorolható. Gulli Briem egyik alapító tagja a világszerte ismert Mezzoforténak, amely a legnagyobb sikereit a nyolcvanas évek közepén érte el. Legismertebb slágerük a diszkókat is meghódító Garden Party volt.

Briem mostani lemezén egy filmszerű, ambient jellegű muzsikát alkotott, épített a vonós zenekari hangszerelésre, a kompozíciók szinte lebegnek, és különleges dinamikájuk van. Az albumon vendégként játszott Vusi Mahlasela dél-afrikai énekes, Briem ritka hangszereket is megszólaltatott, mint például az izlandi kőhárfát. A brit hangszerelő Simon Hale a budapesti Bánhegyi Tünde által vezetett Color vonósnégyes számára készített partitúrákat. A Liberté albumon nyolc kompozíció található, a legtöbb Gulli Briem és az izlandi költő, Jökull Jörgensen szerzeménye. A közreműködők között van a Mezzofortéból ismert Sebastian Studnitzky és Arnar Gudjónsson is, a magyar színteret Barabás Tamás képviseli a Djabéból. Gulli énekel és zongorán is játszik a Libertén.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András. Az együttes stúdióalbumai mellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top