+ Irodalom

Érdekel a sorozatgyilkosok világa

dahl , arne

Arne Dahl immáron 15 részesre bővült Intercrime elnevezésű sorozata több kimagasló díjat kapott, az írót többek közt a Svéd Krimiírók Akadémiájának speciális különdíjával is kitüntették a műfaj újraértelmezéséért.

Keresés a weben

A társadalom változásaira is reagál véres krimijeiben Svédország egyik legsikeresebb krimiírója, Arne Dahl, aki a magyarul a Scolar Kiadó gondozásában most megjelent, Rossz vér című könyve népszerűsítésére Budapestre érkezett.

Érdekel a sorozatgyilkosok világa, de nem akartam csupán egy sokadik ilyen témájú krimit írni, ezért mélyebb témákkal is foglalkozik a könyvem: az apák és fiaik közti kapcsolatról, az erőszakhoz fűződő viszonyról, a társadalom változásairól és az amerikanizálódásról is szól a kötet. Utóbbi szimbóluma például, hogy a történetben a gyilkos az Egyesült Államokból érkezik Svédországba, miután a reptéren megöl egy svéd irodalomkritikust

– fejtette ki az író az MTI-nek adott interjújában.

A Rossz vér Arne Dahl immár 15 részesre bővült krimisorozatának második része. Az Intercrime elnevezésű sorozat több kimagasló elismerést és díjat kapott Svédországban, Dániában és Németországban, az írót többek közt a Svéd Krimiírók Akadémiájának speciális különdíjával is kitüntették a műfaj fejlesztéséért és újraértelmezéséért. Európában több mint 2,5 millió példányban keltek el művei, melyeket 25 nyelvre fordítottak le. A sorozatnak egyelőre csak az első két kötete – az első rész Misterioso címmel – jelent meg magyarul a Scolar Kiadónál.
Az Intercrime sorozat első öt kötetéből egy-egy film is készült, ezeket több mint negyven országban vetítették nagy sikerrel. Arne Dahl szerint sikerének titka feltehetőleg abban rejlik, hogy nem egy, a bűnesetnek magát teljesen átadó, azzal azonosuló nyomozóval dolgozik. Lélektani és társadalmi érzékenységgel megalkotott karakterei – egy csapat nyomozó – nagyon “emberiek, valóságos élettel, kapcsolatokkal rendelkeznek, nagyon jól működnek együtt”.

A munka első részében inspirációt keresek a valóságból, Svédországban és a nagyvilágban megtörtént eseteket kutatok. Elég szörnyű ez az időszak, mert szembesülnöm kell azzal, hogy rengeteg gyilkosság történik a világban. Mire leülök megírni a könyvet, teljesen összeáll a történet a mellékszálakkal együtt. Így szabadabban dolgozom, mert tudom, honnan hova akarok eljutni, de a szereplők változásai írás közben alakulnak ki

– árulta el munkamódszeréről Dahl, ki viszonylag korán, tízévesen kezdett krimiket olvasni. Dahlnak mind a brit, mind az amerikai krimiirodalom nagy alkotói között vannak példaképei. Agatha Christie, Raymond Chandler hagyományai mellett James Ellroy, illetve a hatvanas éves svéd alkotóinak írásaiból is merített saját stílusa kialakításához.

A korábban irodalomkritikusként dolgozott szerző kitért arra is, hogy az Arne Dahl felvett név, valódi nevén – Jan Arnaldként – is ír. “Dahl írja a krimiket, Arnald pedig minden mást” – fogalmazott az író, aki jelenleg történelmi regényen dolgozik, a Paul Hjelm és társai nyomozásai után kicsit egyszerűbb, rövidebb, Raymond Chandler munkáit idéző könyvre készül. A sorozat következő kötetét (Upp till toppen av bergeta – A hegy csúcsa) a magyar olvasók a kiadó ígérete szerint várhatóan tavasszal vehetik kézbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top