+ Tudomány

Az új távcsővel a lakható bolygókat kutathatjuk

Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

A finanszírozás megszavazásával biztos alapokra került a világ legnagyobb teljesítményű, Chilében épülő űrteleszkópjának megépítése – közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO). Az Európai Extrém Nagy Teleszkóp (European Extremely Large Telescope), az E-ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble-űrtávcsőnél. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat – írja a Híradó.hu.

A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az E-ELT építése tavaly júniusban kezdődött el a hűvös és száraz klímájú, így a csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas chilei Atacama-sivatagban, és a tervek szerint tíz év múlva fejeződhet be.

Az ESO csütörtöki döntésével szilárd pénzügyi alapot teremtett a teleszkóp megépítéséhez. A szervezet 1 milliárd eurót biztosított az építkezés első fázisára, amelynek során a teljesen működőképes teleszkóp, valamint egy sor további műszer készül el. A második építési fázisra további 100 millió eurót különítettek el, a teljes projektköltség így 1,1 milliárd eurót tesz ki.

Az óriástávcső tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hexagonális (hatszögletű) szegmensből építik meg. A jelenlegi földi telepítésű nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert. A megfigyelések fejlődésével a csillagászok egészen az ősrobbanásig pillanthatnak vissza, az E-ELT például több mint 13 milliárd fényévre lesz képes „visszatekinteni”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top