+ Irodalom

Újabb neves irodalmi folyóirat szűnhet meg

A meghatározó irodalmi műhelynek mára csak két főállású munkatársa maradt, a többi munkakört évekkel ezelőtt külső vállalkozói rendszerbe szervezték ki.

Az EKF­-es programfinanszírozás lezárultával és a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) támogatásainak három évvel ezelőtti beszüntetése óta főképp az NKA támogatásával, valamint egyedi megoldásokkal tudja biztosítani működését a Jelenkor folyóirat – írja a pecsinapilap.hu.

A pénzhiány az évfordulók környékén állandósult, s nincs ez másként sajnos idén sem.

A neves pécsi irodalmi folyóirat főszerkesztője, Ágoston Zoltán felelevenítette, a 2010­es Európa Kulturális Fővárosa évei alatt folyamatos volt a műhely finanszírozása, amelynek elmaradása alapvetően nehezítette meg a Jelenkor működését. A helyzetet súlyosbította, hogy a megyei önkormányzat 2011­ben megszüntette a folyóiratnak juttatott támogatást.

Ágoston Zoltán kiemelte, korábban a BMÖ évente kétmillió forinttal járult hozzá a 25 milliós költségvetéssel dolgozó Jelenkor működéséhez, amely így büdzséjének közel tíz százalékától esett el. A főszerkesztő hozzátette, a fenti működési költség azonban már egy végletekig lecsupaszított állapotot eredménye: az egykor szebb napokat megélt, de máig meghatározó irodalmi műhelynek mára csak két főállású munkatársa maradt, a többi munkakört évekkel ezelőtt külső vállalkozói rendszerbe szervezték ki.

A Jelenkor vezetője emlékeztetett, három esztendeje már csak egyedi pénzügyi megoldásoknak köszönhetően tudnak életbe maradni: ilyen volt a Szigetvári Takarékszövetkezet nagylelkű donációja, valamint még ­ a korábbi városházi ciklusban a Hoppál Péter vezette ­ kulturális bizottság többmillió forintos támogatása.

E relatíve kis összegnek azonban komoly jelentősége van a Jelenkor életében – derült ki Ágoston szavaiból – mivel a jelenlegi helyzetben olyan körülmények között kénytelenek dolgozni, amely már­már a Jelenkor renoméját kezdi ki. A szerzői honoráriumokat csak több hónapos csúszásokkal tudják kifizetni például, viszont szerencsére e nehézségekből az olvasók nem vettek észre semmit – jegyezte meg.

A folyóirat továbbra is igyekszik minél több olvasót toborozni, például előfizetői akció indításával. Az új előfizetők egyrészről húsz százalékkal kevesebbért kapják meg a Jelenkor számait, valamint a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjainak személyre szóló dedikációval ellátott könyveit is megnyerhetik. Többek között Esterházy Péter, Grecsó Krisztián és Háy János is fontosnak tartotta, hogy ezzel is segítse a pécsi műhelyt.

Ágoston Zoltán ugyancsak az eredmények között említette a Jelenkor felújított honlapját, amelyen immár nemcsak a nyomtatott lapszámok anyaga található meg két hónapos késéssel, hanem olyan tartalmakkal is találkozhatnak az olvasók, amelyek a print­kiadásból hiányoznak. A főszerkesztő hozzátette, a megnövekedett olvasószámot folyóiratuk Facebook ­oldalán is érzékelik: közel 2300­-an lájkolták már profiljukat.

A Jelenkor vezetője szerint még e nehéz működési körülmények sem vezettek a folyóirat minőségének romlásához: a szerzőknek továbbra is presztízst jelent a Jelenkorban való publikáció. S hogy mindez így is maradjon, Ágoston Zoltán arról is beszámolt, újra felveszik a kapcsolatot a megyével a támogatások felújításának ügyében, ahogy hasonló eredményre szeretnének jutni a város új kulturális vezetésével is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top