+ Gasztro

Ha költő vagy, verssel is fizethetsz a kávéért a Centrálban

Anno a New York Kávéházban volt igazán jellemző, hogy verseskötettel, festménnyel fizethettek a vendégek.

A nagy múltú Centrál Kávéház azt tervezi, hogy a költők verssel is kifizethetik majd a kávéjukat.

A legendás irodalmi helyszín adott helyet régen a Nyugat és az Újhold szerkesztőségének, és többek között Ady Endre, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor is ott írta verseit. A Centrál most visszahívja falai közé az irodalmat és a művészetet.

Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a Kossuth Rádió Közelről című műsorában arról beszélt, hogy bár szép legendák szólnak róla, de régen sem volt igazán jellemző, hogy a költők verssel fizettek a kávéházakban. Az első világháború előtt vagy a két háború közötti időszakban a budapesti kávéházaknak csupán egy százaléka volt irodalmi kávéház. A Centrál az egyik legendás irodalmi helyszín volt. Az 1910-es évek elején Mészáros Győző bérelte, s írók, költők, művészettörténészek és tudósok voltak a törzsvendégei, de a Centrál nem egy bohém hely volt, mint amilyen a Harsányi testvérek idejében a New York vagy Kraszner Menyhért alatt a Japán. A Centrál vendégei, ha nem is azonnal, de a hónap végén rendezték a cechet, mesélte Saly Noémi.

A New York Kávéházban azonban valóban jellemző volt, hogy verseskötettel, festménnyel fizethettek a vendégek. Reisz Gyula, az aranyszívű és művelt főpincér tévedhetetlen biztonsággal állapította meg, hogy vajon a fiatal művészből lesz-e később valami, s akit tehetségesnek tartott, annak korlátlan hitele volt.

Saly Noémi szerint az, hogy a Centrál a mai irodalmároknak felajánlja, verssel is fizethetnek, a budapesti irodalmi kávéházak előtti tisztelgés, és nagyon jó ötlet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top