+ Tudomány

A HIV-vírus veszített erejéből

hiv fájdalomcsillapító

A kutatócsoport először arra kereste a választ, vajon az ember természetes immunválasza és a HIV-vírus közti interakció okozza-e, hogy a kórokozó erőtlenebbé, az AIDS kiváltására alkalmatlanabbá vált.

Kutatók megállapították, a vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet természetes immunitásához, hogy közben veszít „erejéből” – írja a hirado.hu.

A 2000 HIV-fertőzött afrikai nő adatait vizsgáló tanulmány eredményei alapján a kevésbé virulens HIV-vírus lehet a számos tényező egyike, amely a betegség terjedésében fordulatot hozhat. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatás vezetője, Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem tudósa azonban arra figyelmeztet: túlzás lenne azt állítani, hogy a HIV-vírus elvesztette az erejét.

A kutatócsoport az AIDS által erősen sújtott Botswana és Dél-Afrikai Köztársaság területén vizsgált meg több mint 2000, HIV-vírussal fertőzött nőt. Először arra keresték a választ, vajon az ember természetes immunválasza és a HIV-vírus közti interakció okozza-e, hogy a kórokozó erőtlenebbé, az AIDS kiváltására alkalmatlanabbá vált.

Korábbi kutatások kiderítették, hogy azoknak az embereknek a szervezete, akikben megtalálható a HLA-B*57 gén, ellenállóbb a HIV-vírussal szemben, a szokásosnál lassabban fejlődik ki bennük az AIDS-betegség is. A tudósok azt fedezték fel, hogy a vírus evolúciója során Botswanában jobban alkalmazkodott az említett génhez, mint Dél-Afrikában, így a botswanai betegeknél nem jelentkezett a HIV elleni védő hatása. Azt is felfedezték azonban, hogy az alkalmazkodás következménye a kórokozó gyengébb szaporodási képessége volt, vagyis a vírus veszített erejéből.

Ezután a kutatók azt elemezték, hogyan hat a HIV erejére az AIDS-ellenes gyógyszerek széles körű alkalmazása. Azt találták, hogy a fertőzéstől leginkább legyengült immunrendszerű betegek gyógyszeres kezelése gyorsítja a csekélyebb szaporodási képességű HIV-változatok evolúcióját.

A HIV alkalmazkodása a leghatásosabb immunválaszokhoz azzal jár, hogy jelentősen veszít szaporodási képességéből

– írta közleményében Goulder. A világon mintegy 35 millió HIV-fertőzött él, az AIDS körülbelül 40 millió ember halálát okozta több mint 30 évvel ezelőtti megjelenése óta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top