+ Interjú

Ferde fiúk vagyunk – Sexepil-interjú

19 év szünet után jelent meg a Sexepil új lemeze, a Your Scream Is Music. Az új album kapcsán és a zenekar körül történt változásokról a Sexepil basszusgitárosát, László Viktort kérdeztük.

19 év szünet után jelent meg a Sexepil új lemeze, a Your Scream Is Music, a cikk végén bele is hallgathatsz a lemezbe. Az új album kapcsán és a zenekar körül történt változásokról a Sexepil basszusgitárosát, László Viktort kérdeztük.

Célszerű az előző énekesetek, Mick Ness távozásánál kezdeni a beszélgetést. Mikor és hogyan vált ki Mick a Sexepilből?

2007-ben a kiscelli koncert után vált ki, de nem volt semmi veszekedés, vagy ilyesmi, közösen egyeztünk meg erről. A felesége egy japán csaj, aki egy tévétársaság fejese, bálnákat filmeztek, meg focimeccseket közvetítettek és ez már jobban érdekelte Micket. Meg a sok utazgatás tett be neki szerintem, főleg úgy, hogy most már Amszterdamban is van egy zenekara.

Vele már nem is kezdtetek lemezanyagot csinálni?

3 szám feldemózásáig jutottunk el. Lehet, hogy egyszer majd azokat is befejezzük, de azokon még van mit csiszolni: újra fel kellene venni őket, meg kicsit átírni.

A Your Scream Is Music lemez készítését tehát még énekes nélkül kezdtétek. Aztán az új énekesetek a dobosotok, Vangel Tibor lett. Hogy történt ez a genesisi fordulat?

Én tudtam, hogy a Tibi csinálgat otthon zenéket és mutatott nekem felvételeket még anno, volt 1-2 Sexepil-szám is, amit felénekelt. Akkor még ő sem gondolta komolyan, de most már kénytelen lesz énekelni (nevet). A frontembercsere mindig a legszarabb, de ha jó a zene meg az ének is, akkor a közönséget hamar meg lehet győzni. Kerestünk egyébként énekest pár éve, meghallgattunk néhány embert. Olyan is volt, aki demókat is felénekelt fel és ezek teljesen jók is voltak, csak egészen más irányba vitte el az egészet. És az fontos volt számunkra, hogy az énekes a mi hangulatunkban legyen képes alkotni.

Tiborban nincs félelem a frontemberi szereppel kapcsolatban?

Biztosan van, frontembernek lenni sokkal idegtépőbb és stresszesebb, mint dobolni. Egyszer én is kipróbáltam az éneklést, amikor a két Hegyi-időszak között Tamás énekelt (Kocsis Tamás, a Sexepil gitárosa) és akkoriban én is énekeltem egy számot, de nagyon nem esett jól. Tibornak is meg kell most ezzel küzdenie, de a próbákon mindenesetre nagyon jól működik. A koncerten Golovics Feri (Kollaps, Chalaban, M.É.Z.) fog majd dobolni.

Tibor a kilencvenes évek vége óta Walesben él. Hogyan lehet áthidalni a földrajzi távolságot?

Nagyon nehezen, Cardiffból azért nem olcsó dolog ideutazgatni, ezért is készült elég sokáig az új lemez. Nem is merek nagyon belegondolni, hány év volt ez. Szerencsére mostanság sűrűbben jön Magyarországra. Most kéthetenként jön egy hétvégére és amikor itt van, akkor mindennap próbálunk.

A kreatív metódus változott az új felállással?

Nem, az nem változott. Mióta van Sexepil, azóta mindig az együttzenélésből alakulnak ki a számok. Van egy csomó ötlet egyébként, ami erre a lemezre nem került föl, úgyhogy bőven van már anyag egy következő albumra is. A próbákon nemcsak kidolgozzuk az ötleteket, hanem a mai napig elég sokat jammelünk. Fontos az együttzenélés öröme.

Két évvel ezelőtt volt néhány koncertetek a legelső énekesetekkel, Hegyi Zoltánnal.

Igen, Hegyi meghívott engem meg a Tamást a születésnapjára és akkor már régóta nyúzogattak minket azok, akik bírták a régi Sexepilt. Igazából mindig a másikkal foglalkoztunk és csak akkor tudtuk megcsinálni azt, hogy a két dolog ne zavarjon be egymásnak. Ez lett a Hegyi születésnapi ajándéka, három koncert volt összesen. Végeredményben ez egy retróbuli volt, a fogadtatása szerencsére nagyon jó volt, mindenhol nagyon bírták.

De azért nem vagytok azok a könnyes szemmel múltba forduló emberek.

Nem igazán, én mindig előre szeretek nézni és mindig valami újat csinálnék.

Elég friss még az új album, eddig hogyan fogadta a közönség?

Ahogyan olvastam a kommenteket meg a kritikákat, bejön az embereknek. Elég sokat dolgoztunk azon, hogy jól szóljon: a sávokat analóg szalagra vettük fel Schram Dáviddal és a Balázs Róberttel, aztán a Dávid keverte. A masterelést pedig Gavin Lurssen csinálta, aki a legutóbbi Queens of the Stone Age-albumon is dolgozott. Nagyon érdekesen átgondolt az ő munkája, Lurssen teljesen zenészaggyal gondolkodik.

Bár sok idő eltelt a kettő között, mégis olyan, mintha az új lemez egyenes folytatása lenne a Sugar For The Soulnak.

Valóban nincs nagy váltás, az új lemez talán kicsit keményebb, most ez a vonal jött. Mondjuk ahogy végignézem a lemezeinket, én leginkább a hangzásban látom a különbséget.

Az apokaliptikus pop jelzővel mennyire értesz egyet?

A szövegekre mindenképpen igaz, bár ezt a meghatározást én is csak most olvastam Tibortól az egyik cikkben. De tetszik, úgyhogy legyen! Ilyen ferde fiúk vagyunk (nevet).

Elég emlékezetesek a Sexepil-videóklipek. Most készültök új videóval?

Igen, a lemez első dalára, a Rat King című számra készül klip, remélem 2-3 héten belül el is kezdjük forgatni. Novák Erikkel készítjük majd a klipet, aki a Nyócker rajzfilmet is rendezte.

A lemez egyik dala egy The Comsat Angels-feldolgozás. Ez hogyan jött?

Nagy közös kedvencünk a Comsat Angels, én a nyolcvanas évek eleje óta szeretem őket, akkortájt jöttek ki a Waiting For a Miracle és a Sleep No More című lemezeik. Ez a szám az utóbbin van és eredetileg jóval keményebb, de mi egy akusztikus verziót készítettünk belőle, ez a Tibi ötlete volt. Egy csomó újhullámos zenekar nagyon sokat merített egyébként a Comsat Angelstől, így fura, hogy bár ők teremtettek stílust, mégsem lettek olyan híresek, mint azok, akik belőlük táplálkoztak.

A nyolcvanas években hogyan jutottál hozzá olyan zenékhez, mint a Comsat Angels?

Volt egy nagyon kedves idősebb barátom, tőle kaptam és vettem is lemezeket, meg egyszer-kétszer azért mi is el tudtunk menni külföldre. Magyarországon nem nagyon volt ennek kultúrája, szórakozni sem nagyon lehetett a kocsmák kivételével. Volt a Fészek Klub meg a Véndiák, azt csókolom.

Külföldre is készültök?

Ez a zenekar mindig úgy volt ezzel, hogy kurva jó itt lenni, de kinn azért jobb. Valamennyivel (nevet). Szerencsére nekünk volt anno rengeteg lehetőségünk külföldön és most itt az ideje felmelegíteni a régi kapcsolatokat. Egy évig most biztosan hazai koncertekben gondolkodunk, úgyhogy legkorábban 2015 végén mennénk külföldre, de ehhez nagyon jól kell koncerteznünk és szeretnénk látványban is emlékezeteset nyújtani a közönségnek.

Mostanság milyen zenéket hallgatsz?

Mindig is mindenevő voltam, hallgatok a komolyzenétől kezdve a legelborultabb technoig mindent, ami számomra igényes. Tibi is sok elektronikus zenét hallgat, ihletforrásnak sem rossz, ha az ember a saját zenéjébe más stílusokból csempész át dolgokat.

Mennyiben más lemezt kiadni most, mint mondjuk a Sugar For The Soul idején volt a kilencvenes években?

Most mindent mi csináltunk és emiatt nekünk egy valag pénzbe került az új lemez. Anno a Sugar For The Soulnál mindent a Warner fizetett: a stúdiót, a klipet, a promóciót és azt is, hogy kimentünk Amerikába megkeverni. Ma már ezt nem lehet megcsinálni, ugyan most is vannak kinn kiadók, de ott annyi történik, hogy odaviszed a saját finanszírozású lemezed és ők meg kiadják. Éppen ezért szól mostanság nagyon sok lemez silányan, a zenészek képtelenek komoly stúdiókat megfizetni. Dobnak és basszusnak szalagra kell mennie, nincs mese, attól lesz olyan szép meleg hangja. A szoftverek is nagyon sokat fejlődtek, de azért még mindig nem szólnak úgy.  Mi szerencsések voltunk, fel tudtuk venni ezt a lemezt egy jó helyen.

Mivel készültök a lemezbemutató koncertre?

Sok számmal (nevet). Két órát fogunk játszani, ebben benne lesz a lemezanyag is, de lesznek régi Mickes számok is, továbbá 1-2 meglepetés. A bakelit is akkorra fog megjelenni, a CD pedig már december elejétől lesz kapható. Exkluzív megjelenés lesz, mert 300-300 darab készül a CD-ből és a bakelitből egyaránt és mindegyik számozott példány lesz.

 (A nyitóképet Fűrész Zsolt készítette.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top