+ művészet & politika

A nemzeti egységről énekelt, négy év börtönt kapott

A nemzeti egységről énekelt, négy év börtönt kapott

Négy év börtönre ítéltek a délnyugat-kínai Szecsuanban egy tibeti énekest politikai üzeneteket tartalmazó énekei, mozgósító erejű koncertjei miatt.

Négy év börtönre ítéltek a délnyugat-kínai Szecsuanban egy tibeti énekest politikai üzeneteket tartalmazó énekei, mozgósító erejű koncertjei miatt – adta hírül a phayul.com, az emigráns tibetiek indiai székhelyű hírportálja a hétvégén.

A 39 éves Kalszang Jarphelt 2013 júliusában vették őrizetbe, majd Szecsuan székvárosában, Csengtuban tartották fogva és állították bíróság elé. A lap forrásai szerint legalább egy további személyt, az énekek hangszerelésért felelős Pema Rinzint is elítélték, ő két év szabadságvesztést kapott. Jarphel 2012 októberében és novemberében egy sor koncertet adott, amelyeken – a londoni székhelyű Szabad Tibet (Free Tibet) mozgalom honlapja szerint – a tibeti nemzeti büszkeségről, az egységről énekelt.

Hóvirág elnevezésű koncertsorozaton több tibeti előadóművész is fellépett, s az erről készült videót széles körben terjesztették a tibetiek lakta területeken, Csinghajban, Kanszuban, Szecsuanban és Jünnan tartományban is. A dalról videót is találtunk a Youtube-on, a felvételeteket betiltották.

https://www.youtube.com/watch?v=Seh4TIQVvdI#t=82

 

 

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top