+ Építészet

Mit adtak nekünk a törökök?

Mit adtak nekünk a törökök? - török

Pintér Tamás rajzai egyfajta időkapszulaként is értelmezhetők, hiszen a könyvben szereplő épületek többségénél az eredeti oszmán architektúra felújításával találkozhatunk.

A Türkinfo török-magyar kulturális online hírportálként évek óta Törökország és a török kultúra iránt érdeklődők legfontosabb forrásgyűjteménye. Lelkes önkéntesekből álló csoportja 2014-ben mérföldkőhöz érkezett, megjelent első saját kiadású albumuk, melynek címe Oszmán-török építészet Magyarországon. Az album két jeles szakember közös munkájának eredményeként jelenhetett meg.

K. Pintér Tamás építészmérnök grafikáit Sudár Balázs turkológus szövegei kísérik. A kötetben szereplő szövegeket Tarik Demirkan ültette át török nyelvre, így kiadványunkat a magyar közönség mellett a török olvasók is élvezettel forgathatják.

Az album legfőbb erénye letisztultsága és pártatlan tényközlése. A szerzők nyolc magyar város összesen huszonegy helyszínére kalauzolják el az olvasókat. Nyolc város, melyek évszázadokkal ezelőtt török kézre kerülve új színnel gazdagodhattak, az oszmán kultúra szellemiségével.

Mit adtak nekünk a törökök?

Pintér Tamás rajzai egyfajta időkapszulaként is értelmezhetők, hiszen a könyvben szereplő épületek többségénél az eredeti oszmán architektúra felújításával, rekonstrukciójával találkozhatunk. Ahogy a könyvben egymást követik a helyszínek, úgy kerül az olvasó is lapról-lapra haladva egyre intimebb kapcsolatba a feltárulkozó épületekkel. Szemünk élvezettel feledkezik bele a rajzok részletgazdagságába, míg gondolatainkban filmként peregnek visszafelé az évek az időben a török hódoltság koráig: a budai török fürdők születéséig, az egri minaretből áradó ezan első felhangzásáig. Lelki szemeink előtt megelevenednek Szülejmán, Idrísz baba, Jakováli Haszan pasa egykori magyar mindennapjai.

Az Oszmán-török építészet Magyarországon nem pusztán építészeti album vagy történelmi áttekintés, hanem vezérfonal, melyet követve jobban megismerjük hazánkat, árnyaltabban látjuk történelmünket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top