+ Film

Leáll a filmezéssel Lars von Trier?

Leáll a filmezéssel Lars von Trier?

A kortárs filmezés egyik legprovokatívabb rendezője nem régiben megtörte 2011-es, a cannes-i fesztiválon tett fogadalmát, miszerint többet nem ad interjút.

A kortárs filmezés egyik legprovokatívabb rendezője nem régiben megtörte 2011-es, a cannes-i fesztiválon tett fogadalmát, miszerint többet nem ad interjút. Lars von Trier a Politiken nevű dán napilapnak nyilatkozott három év után először – alkoholproblémáiról és a józanságtól való félelméről.

A dán lap röpke kilenc oldalas interjújában Trier többek között azt is elárulta, hogy már 90 napja józan, és rendszeresen eljár a névtelen alkoholisták találkozóira. A Melankólia, a Nimfomániás és a korábbi Idióták és Hullámtörés mellett számos más nagy port kavaró film rendezője korábban napi egy üveg vodkát ivott, ezt megspékelte különböző drogokkal. „Senkinek nem ajánlom, hogy ugyanezt tegye. Nagyon veszélyes és ostoba dolog” – hangsúlyozta.

Von Triert 2011-ben a franciaországi filmfesztiválon nemkívánatos személynek nyilvánították, amiért Melankólia című filmje bemutatójának sajtótájékoztatóján Hitler iránti szimpátiájának adott hangot. A filmes később azt mondta, csak viccelt, és közleményében kért elnézést, tagadva, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne. Viszont megfogadta, hogy soha többé nem nyilatkozik újságíróknak.

A rendező a lapnak azt is elárulta, hogy a korábbi munkái készítésekor az alkohol és a drog segítette őt átlépni egy „párhuzamos világba”, ezért most tart tőle, hogy a szerek hatása nélkül többet már nem fog olyan filmeket rendezni, mint amik a világhírnévhez segítették.

Egykori alkoholisták és drogfüggők soha nem voltak képesek művészi értékű kreatív gondolat kifejezésre juttatására (…) eljött az a pillanat, amikor választanom kellett Lars Trier, az ember és Lars von Trier, a rendező között.

A rendező a von előnevet akkor vette fel, amikor tanulmányait végezte a Danish Film Schoolban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top