+ Ajánló

Otthon vagy a testedben? A nem ezoterikus magyarázat

test és lélek

Test és lélek viszonyának újragondolása nagy témája a kortárs filozófiai és pszichológiai gondolkodásnak.

A test és lélek széthasítása a nyugati gondolkodás öröksége, amellyel mindannyiunknak „dolgunk van”. Az identitás többek között azt is jelenti, hogy saját testünkben otthon vagyunk, de olyan kultúrában élünk, amely bálványozza a testiséget, a fitt és fiatal testeket. Ezért korunk embere többnyire nincs jó viszonyban testével – olvasható a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány közleményében.

Kedden délután a Pszichológia és boldogság – bevezetés a pszichológia alapjaiba című előadássorozat harmadik része következik a Kossuth Klubban, ezúttal test és lélek kapcsolatáról. Az előadást Vermes Katalin filozófus, táncterapeuta kiképző, több egyetem tanára, a Testnevelési Egyetem munkatársa tartja.

Test és lélek viszonyának újragondolása nagy témája a kortárs filozófiai és pszichológiai gondolkodásnak. Ahogy testünkhöz viszonyulunk, szorosan összefügg azzal, ahogy egymáshoz kapcsolódunk. Legfontosabb emberi kapcsolataink öntudatlan testi rezdülések, hangolódások nyelvén formálódnak. Énünk legelemibb érzete, önmagunk „magja” testérzetekben bontakozik. Ki vagyok én? Hogyan lehetek hiteles? Képes vagyok-e kapcsolódni, közel engedni magamhoz másokat? – e kérdések nem válaszolhatók meg anélkül, hogy tisztáznánk, hogyan vagyunk testünkkel és lelkünkkel? Az előadás a test, a lélek és az emberi kapcsolatok alapvető összefüggéseit vizsgálja összefűzve a filozófia, a pszichoanalízis illetve a mozgás- és táncterápia szempontjait.

– írja az esemény facebook oldala.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top