+ Tudomány

Megszületett az első földönkívüli tárgy

földönkívüli

A mikrohullámú sütő nagyságú háromdimenziós nyomtatót szeptember közepén szállította a Nemzetközi Űrállomásra a Dragon teherszállító űrhajó.

A NASA bejelentette, kinyomtatta az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson lévő háromdimenziós nyomtató – ez az első olyan használati eszköz, amelyet a Földön kívül gyártottak, súlytalanság állapotában.

A kinyomtatott tárgy egy 7,6 centiméter hosszú, 3,8 centiméter széles fehér műanyag lemez, amelyen a NASA és a nyomtatót előállító Made in Space magánvállalat logója látható. Az űrhivatal szerint a forrasztások néhol szilárdabbak a vártnál, ami arra enged következtetni, hogy súlytalanság állapotában a műanyag rétegződése némileg másképp történik, mint földi körülmények között.

Ez az első tárgy, amelyet a Földön kívül gyártottak. Azt lehet mondani, hogy teleportáltunk egy tárgyat, parancsot adva a printernek a nyomtatásra

– közölte Aaron Kemmer, Made in Space vezérigazgatója, aki szerint ez nemcsak a NASA-nak, hanem az egész emberiségnek siker.

A mikrohullámú sütő nagyságú háromdimenziós nyomtatót szeptember közepén szállította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Dragon teherszállító űrhajó. Egy héttel ezelőtt helyezték el és kalibrálták a Destiny amerikai tudományos modulban. A tervek szerint az elkövetkező hetekben még mintegy húsz műanyag tárgyat fognak vele kinyomtatni, majd elemzésre visszahozzák Földre.

A Made in Space a közeljövőben egy sokkal nagyobb teljesítményű 3D-s nyomtatót küld az ISS-re, és jövőre az Európai Űrügynökség is ilyen berendezést akar ott elhelyezni, hogy az űrhajósok maguk készíthessék el műanyagból a munkájukhoz szükséges tárgyakat, alkatrészeket. Szakértők szerint ezzel sokkal olcsóbbá és gyorsabbá válik az űrkutatás.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top