+ művészet & politika

Az e-könyvek forgalmi adójáról vitáztak az Eu-ban

Élénk vitát követően sikerült kedden elfogadniuk az Európai Unió 2015 és 2018 közötti kulturális munkatervét a tagállamok kulturális minisztereinek.

Keresés a weben

Élénk vitát követően sikerült kedden elfogadniuk az Európai Unió 2015 és 2018 közötti kulturális munkatervét a tagállamok kulturális minisztereinek.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a megbeszéléseket követően azt mondta, hogy bár az Európai Bizottság által javasolt munkaterv koncepciójával, céljaival és egészével a legtöbb tagállam a legmesszebb menőkig egyetértett, Magyarország is azon országok között volt, amely kifogásolta, hogy az e-könyvek, illetve a hagyományos könyvek áfaszabályozásával a kulturális munkaterv foglalkozzon.

Adhatunk iránymutatást, hogy fontos a kultúrához való hozzáférés, az olvasás népszerűsítése, amibe az e-könyvek és a hagyományos könyvek is beletartoznak, de egy kulturális munkatervben nem tehetünk javaslatot arra, hogy ennek forgalmi adóval kapcsolatos vonatkozásait vizsgálja meg az Európai Unió. Ez nem a mi dolgunk

– húzta alá az államtitkár egyúttal tudatva, hogy mintegy 12 tagállam vélte úgy, hogy ez a pénzügyminiszteri tanácsra tartozó kérdés.

Hoppál szerint a tanácskozás nagy sikere, hogy végül kompromisszum született, amely immár az adózást nem érinti, s sikerült elfogadni a munkatervet.

A tanácskozáson Magyarországot képviselő államtitkár arról is beszámolt, hogy az Európa 2020 stratégiával összefüggésben a tárcavezetők sajnálatukat fejezték ki, hogy az nem fogalmaz meg nevesítetten kulturális célokat, de mint mondta, ezen már utólag nem lehet változtatni. A politikus szerint ugyanakkor a kultúra, a kreatív és kulturális ipar mégis jelentős a fenntartható fejlődés szempontjából, és más szakpolitikák örve alatt mégis megjelenhet az EU 2020-ra vonatkozó stratégiájában, ha nincs is külön nevesítve.

A kultúra érték Európa számára és helyet kell kapjon a jövő stratégiáiban, hogy javuljon Európa versenyképessége

– mondta immár Marco Peronaci a kulturális miniszterek tanácskozását követően.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top