+ művészet & politika

Bojkottálják a Velencei Biennálé magyar pályázatát

Két hazai művészeti szakember tett közzé bojkottfelhívást a 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására.

Két hazai művészeti szakember, Bálint Anna kritikus és kurátor, valamint Kertész László művészettörténész, kurátor, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője tett közzé bojkottfelhívást a 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására – írja az artPortal. 

Felhívásukban úgy fogalmaznak, a művészeti színtér

meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának – a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon – megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki.

Mint arról az artPortal  beszámolt, november elején Balatoni Monika, a külügyminisztérium addigi munkatársa lett a Biennále magyar részvételéért felelős nemzeti biztos Gulyás Gábor után. Balatoni Monikának, noha a kultúrdiplomácia területén dolgozott, a kortárs művészethez köthető szakmai tapasztalata nincs. A bojkottfelhívás megfogalmazói szerint

nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára.

Egyben leszögezik, elkerülhetetlennek tartják, hogy a felelős miniszter (az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán)

a feladatra megfelelő felkészültségű személyt nevezzen ki.

A felhívás eddigi kéttucat aláírója – köztük a 2005-ös magyar kiállítás kurátora is – a biztos távozásáig bojkottálja a Velencei Biennále Magyar pályázatát. Balatoni Monika a magyar pavilonban megvalósítandó kiállításra szóló pályázatot november 12-én írta ki, december 12-i határidővel. A pályázati kiíráshoz fűzött szövegében egyebek mellett így ír:

Mondhatni, a velencei biennálé a lehetőségek nagy kiállítóterme, és mint ilyen – az én értelmezésemben – a kultúrdiplomácia egyik meghatározó eszköze, a ‘soft power’ különleges terepe, amellyel hazánk felbecsülhetetlen mértékben és hatékonysággal tudja megmutatni magát a világban.

A felhívás a Peticiok.com-on jelent meg, és közzétevői egy, a nemzeti biztosnak szóló nyílt levelet is mellékeltek hozzá. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy sok ország novemberben nem a pályázatot, hanem már a részvevők listáját teszi közzé (az artPortal cikksorozata a nemzetközi résztvevőkről itt, itt és itt!). Hangsúlyozzák, hogy a biennale biztosa a 19. századtól kezdve mindig művészeti szakember volt, és lemondásra szólítják fel Balatoni Monikát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top