+ Design

Ilyen a hordható budapesti bérház – fotók

bérház

A Lánchíd kőoroszlánjait például egy karkötő aranyozott, oroszlánfejet formázó dísze szimbolizálja, de a Gresham Palota, a Vigadó épülete és New York Palota motívumai is feltűnnek.

A budapesti bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg Végh Sarolta formatervező legújabb ékszerkollekciója, amely a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik.

Végh Sarolta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves formatervező szakán 2007-ben diplomázott, majd 2009-ben elvégezte a designmenedzser szakot is. A városkép és a városrendezés régóta foglalkoztatja a tervezőt.

A 13 darabból álló, luxuskivitelű, kézzel megmunkált Budapest Ornaments Collection/Budapest elnevezésű összeállítást a főváros neoklasszicista épületeinek jellegzetes ornamentikája ihlette – mondta el Végh Sarolta az MTI-nek.

Hozzátette: a Lánchíd kőoroszlánjait például egy karkötő aranyozott, oroszlánfejet formázó dísze szimbolizálja, de a Gresham Palota, a Vigadó épülete és New York Palota motívumai is feltűnnek az ékszereken.

bérház

Mint elmondta, az új kollekció nyakláncokat, karkötőket, brossokat, gyűrűket és fülbevalókat foglal magába, több méretben és fazonban.

Minden egyes darab bőr és nemesfém kombinációjával készült, rajtuk ablakkeretek, reliefek, állatfejek, szarvak, indaminták, különféle ornamentikus díszek, virágmotívumok és rozetták kicsinyített másai jelennek meg.

A különféle mintázatú és felületű, lakkos, csillogó, vagy pöttyös bőrt kézzel formázza meg, az összekötő elemek és a fémes részek pedig 24 karátos arannyal galvanizált sárgaréz alapból készülnek.

Feltűnt nekem, hogy ha a régi, íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, valamint a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, akkor pont egy nyakéket kapunk

– hangsúlyozta a formatervező, hozzátéve, az ötletre egy séta során talált. Első lépésként lefotózta a motívumokat, kutatómunkát végzett a jellegzetes műemléképületekről, majd fotómontázst készített, és ezt vette alapul a mintázáshoz. A tervezés után egy hónapnyi műhelymunka következett.

Végh Sarolta hangsúlyozta: nem szezonális kollekciókat tervez, hanem bármikor hordható darabokat. A formatervező arról is beszélt, hogy az ékszerek várhatóan a Design Terminál karácsonyi vásárán, az Ajándék Terminálon mutatkoznak be a közönségnek decemberben.

bérház

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top