+ Képzőművészet

104 milliót fizettek a miniatűr Mozartért

mozart

A művész 18 éves unokatestvérének, Maria Anna Thekla Mozartnak adta, akivel rövid ideig flörtölt.

A várakozást megközelítő áron, 273 ezer fontért (104 millió forintért) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart egy apró fiatalkori portréja egy csütörtöki londoni árverésen – írja a hirado.hu. Októberben beszámoltunk már a közelgő árverésről, itt.

A Sotheby’s aukciósház arra számított, hogy akár 300 ezer fontot is megadnak a miniatúráért, amely egyike a magánkézben található két Mozart-portrénak. Évszázadokig egy család birtokában volt.

Az árverési ház szakértője szerint a színes képmás, amely 21 évesen ábrázolja Mozartot, a zenei géniusz lényegét ragadja meg. A miniatúrán a zeneszerző egyenesen az ember szemébe néz, nyílt és barátságos a tekintete, azonnal megragadja a kép szemlélőjét – mondta.

A művész a portrét 18 éves unokatestvérének, Maria Anna Thekla Mozartnak adta, akivel rövid ideig flörtölt. A képet Maria Anna hagyatéka között találták meg, amikor 1841-ben 82 esztendős korában elhunyt. Mozart figyelme hamar elfordult rokonától, ugyanis fülig szerelmes lett Aloysia Weber szopránénekesnőbe.

A jelenlegi ismeretek szerint 12 portré maradt fenn Mozartról, ebből 10 közgyűjteményekben szerepel. Az ismeretlen szerző elefántcsontra festette a 4 centiméteres portrét, amelyet eredeti foglalatában árvereztek el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top