+ Ökológia

Mocsári antilop a Grévy-zebrák és a Rothschild-zsiráfok között Nyíregyházán

antilop

A szitutunga, más néven mocsári antilop vagy vízikudu ritka faj. A most született kis bikával már tízre növekedett az állatpark szitutunga állománya.

Ritka antilop, szitutunga (Tragelaphus spekii) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A már egyhetes hím nyolc hónapnyi vemhesség után, rendkívül fejletten született meg, szinte néhány pillanat alatt lábra állt. Erre tulajdonságára az állatnak szüksége van, mivel természetes élőhelyén számtalan ragadozó leselkedik rá – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő csütörtökön az MTI-t.

A kecses antilopfaj Közép-Afrika mocsaras területein él. Mivel élőhelye felaprózódott, több helyen már kipusztult. Félig vízi életmódú, élete nagyobb részét a vízben vagy annak közelében tölti. Jól úszik és gyakran teljesen elmerül, ha veszélyt érez vagy ha táplálkozik.

Hosszú patái papucsszerűen megnyúltak, ezzel az ingoványos talajon való mozgáshoz alkalmazkodott. A hím szitutunga akár 120 kilogrammos is lehet, majdnem kétszer nagyobb a nősténynél, 50-90 centiméter hosszú tülkös szarvat visel, barnás színű szőrzete pedig jóval sötétebb árnyalatú, mint a tehén vörösesbarna bundája.

antilop

Szitutunga bika

Eredeti neve szuahéli eredetű, latin elnevezése John Speke, a Nílus forrása felfedezője előtt tiszteleg.

A most született kis bikával már tízre növekedett a Nyíregyházi Állatpark szitutunga állománya, akik Grévy-zebrákkal, nyársas antilopokkal, struccokkal, nagy kudukkal és Rothschild-zsiráfokkal élnek egy különleges, a fekete kontinens élővilágát bemutató kifutórendszerben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top