+ Ajánló

Az igazi szőkenő

barbie

A mi saját világunk tükröződik Barbie parányi rózsaszín fésülködő asztalkájának ártalmatlan, törhetetlen tükrében; ha ez a világ nem tetszik nekünk, azért csak magunkat vádolhatjuk.

Keresés a weben

2014. december 11-én 18 órakor a Werk Akadémián mutatják be Linor Goralik Barbie, az igazi szőkenő című kötetét. A bemutató alkalmával Barbie PopUp store-ba léphetnek be az érdeklődők, ahol olyan babákkal találkozhatnak, amelyeket az ország meghatározó kortárs divattervezői, stylist és enteriőrstylist hallgatók alakítanak át, öltöztetnek fel a saját elképzeléseik alapján. A tervezők között található Nanushka, Tamara Barnoff, Lang Szonja és Molnár Márk. A könyvbemutatón Réz András vezetéséve, tudósok és művészek beszélgetnek a Barbie-jelenségről.

Novemberben jelent meg magyarul Linor Goralik orosz szerző Barbie, az igazi szőkenő című kötete. A könyv gondolatgyűjtemény arról a civilizációról, amely képes bálványt csinálni egy kis műanyag babából, majd képes bonyolulttá, ellentmondásossá és szövevényessé alakítani saját viszonyát ezzel a bálvánnyal. Pedig a szerző szerint Barbie dolgai nem jók, nem rosszak, csak bonyolultak. És éppen ez a bonyolultság, ez a többértelműség, üzenetének ez az állandó kettőssége az, ami a babát oly roppant értékes kutatási célponttá teszi. Barbie világa a mi világunk, s ahol Barbie ingerültséget vált ki bennünk, ott a saját problémáinkat vetítjük belé. Nem róla van szó, hanem mirólunk. Mi ingereljük magunkat a divat erőszakos követésével, a karrierizmussal, a külsőnk miatti aggodalmunkkal, azzal, ahogyan a családi viszonyainkat alakítjuk, s végül azzal, milyen játékokat vásárolunk a gyermekeinknek. A mi saját világunk tükröződik Barbie parányi rózsaszín fésülködő asztalkájának ártalmatlan, törhetetlen tükrében; ha ez a világ nem tetszik nekünk, azért csak magunkat vádolhatjuk.

A szellemi és a művészeti élet jelenségeire mindig is fogékony Werk Akadémia a könyv nyomán továbbgondolta a Barbie-témát. Barbie-t a nyugati civilizáció egyfajta tükreként tekinti, amelyben civilizációnk úgy tükröződik, mintha babacivilizáció lenne. Mit láthat egy mai átlagos lány, ha tükörbe néz? Milyen agyat, szívet, érzéseket lehetne kapni egy képzeletbeli Barbie PopUp Store-ban. Az ezekről a kérdésekről való gondolkodásba stylist és enteriőrstylist hallgatóin túl a Werk bevonta a magyar divat 15 olyan fiatal és már meghatározó tervezőjét, mint Nanushka, Tóth Kern Enikő, Pallai Bernadett (Aquanauta), Daubner Anna, Tamara Barnoff, Napsvgar von Bittera, Benes Anita (Daalarna), Lang Szonja (Tyra Clothing), Gyöngyösi Renáta (Iner), The Four, Merő Péter, Molnár Márk, Zoe Phobic, Cselényi Eszter (Celeni), Cakó Kinga. És lesz Romani Barbie is.

A közös gondolkodás eredményeit BARBIE DOLGAI címmel december 11-én 11 órakor a Typotex kiadóval közösen a Werk Akadémia Salétrom utcai székhelyén mutatják be a nyilvánosságnak, ahol Réz András vezetésével művészek, tudósok beszélgetnek a Barbie-jelenségről.

A könyvről írt kritikánk elolvasható ITT.

***

KORÁBBI BARBIE-HOZ KÖTŐDŐ CIKKEINK:

MEGFENYEGETTÉK, MERT BARBIE-BABA BŐRÉBE BÚJTATTÁK JÉZUST

HÁTBORZONGATÓ BARBIE-BABÁK VILÁGA

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->