+ Irodalom

Szomorú: elárverezik a teljes Radnóti-hagyatékot

radnóti

A költő özvegye sosem költözött el a Pozsonyi úti lakásból, ahol a könyveket őrizte haláláig. Ezért is furcsa, hogy a tárgyakat elárverezik…

Gyarmati Fanni hetven éven át őrizte Radnóti Miklós személyes tárgyait és könyveit, halála után azonban úgy tűnik, a teljes hagyatékot elárverezik – írja az Index.hu

A költő özvegye sosem költözött el a Pozsonyi úti lakásból, amelyben Radnótival együtt éltek, itt őrzött mindent 102 éves korában bekövetkezett haláláig. Ezért is tűnik furcsának, hogy a hetven éven keresztül megőrzött tárgyakat és könyveket most elárverezik; sokan arra számítottak, emlékmúzeum lesz a lakásban.

December 5-én újabb a budapesti Központi Antikváriumban lesz aukció, ahol 28 kötet kerül kalapácsa alá. A Blikk úgy tudja, többségében a költőnek és feleségének dedikált művekről van szó, többek között Zelk Zoltántól és Pilinszkytől, a legmagasabb kikiáltási ár 400 ezer forint. Az antikváriumban azt nyilatkozták, úgy tudják, Gyarmati Fanni – mivel gyereke nem volt – egy gyűjtőre hagyott mindent, és ő adja el a könyveket.

Gyarmati Fanni Radnóti kéziratait még régebben a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, a lakás bútorait pedig a XIII. kerületi önkormányzatra hagyta. Az önkormányzat úgy nyilatkozott, a bútorokat restaurálják, és kiállítják a művelődési központban, de a lakás sorsáról az örökös dönt.

(Forrás: Index.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top