+ Történelem

A roma holokausztra emlékeztek a berlini magyar nagykövetségen

roma

A német romák tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy a történelmi felelősség oszthatatlan.

Megemlékezést tartottak a roma holokausztról kedden a berlini magyar nagykövetségen, az ünnepség szónoka a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke volt, aki hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeknek, a tagállami kormányoknak és a médiumok vezetőinek ugyanazzal a határozottsággal kell fellépniük a szintik és romák elleni rasszizmussal szemben, mint az antiszemitizmussal szemben.

Romani Rose a magyarországi holokauszt-emlékév keretében rendezett megemlékezésen elmondott beszédében kiemelte, hogy „a történelmi felelősség oszthatatlan”.

Hozzátette, hogy a szinti és roma kisebbség elleni nemzetiszocialista bűncselekmények feldolgozása során vizsgálni kell azt is, hogy mi volt a szerepe az állami szerveknek és helyi hatóságoknak a náci Németországban, az általa megszállt területeken és a vele szövetséges országokban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gábor Hirsch szerint:

    A közölt fotó „A roma holokausztra emlékeztek a berlini magyar nagykövetségen” röviddel az Auschwitz-i táborok felszabadulása után készült. A cigány-tábor Roma és Sinti lakoit ekkor már rég liquidálták. A képen lévö fiatalok közt, magyar, erdélyi felvidéki és lengyel nemzetiségü zsidó gyerekek vannak. A fotot a felszabaditó szovjet egyik tagja Voronzev / Vortontsev készitette, egyik változata a képnek, az auschwitz-i föláger 6.-os blokkjában láthato.

    Szivélyes üdvözlettel

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top