+ Film

Meghalt a japán Clint Eastwood

eastwood

Saját fiatalkori emlékei nyomán formálta meg a macsó gengszterkaraktereket. Borongós hangulatú hősei miatt tartották Japán Eastwoodjának.

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt a japán Clint Eastwoodként emlegetett Takakura Ken színész, aki egyebek közt Ridley Scott Fekete eső és Sydney Pollack Jakuzák című filmjének köszönhette nemzetközi hírnevét.

A néhai színészhez közeli források szerint Takakura daganatos betegség következtében halt meg november 10-én egy tokiói kórházban. A hazájában számos kulturális elismeréssel kitüntetett színész több mint 150 filmben szerepelt mintegy fél évszázadon átívelő karrierje során.

A Japán déli részén fekvő Fukuoka prefektúrából származó Takakura – eredeti nevén Oda Goicsi -, aki a tokiói Meidzsi Egyetemen végezte tanulmányait, az ötvenes évek közepén kezdte meg filmes pályafutását, miután puszta kíváncsiságból betért Japán egyik legnagyobb filmstúdiójának meghallgatására.

A színész saját fiatalkori emlékei nyomán formálta meg a filmvásznon a macsó gengszterkaraktereket. A japán jakuza- és akciófilmekben eljátszott borongós hangulatú, higgadt hősei miatt tartották sokan Japán Eastwoodjának.

Halálának híre futótűzként terjedt Japánban: a hírműsorok és a legfontosabb tokiói lapok is megemlékeztek a népszerű veterán színészről, akinek rajongói a közösségi oldalakat megrohamozva adtak hangot gyászuknak.

Takakurát egyebek közt Ridley Scott 1989-es Fekete eső című rendőrthrillerjéből ismerhetik a nézők, amelyben Michael Douglas oldalán jelent meg. Sydney Pollack 1975-ös Jakuzák című filmjében Robert Mitchum amerikai színész volt a partnere, Tom Selleckkel pedig a kilencvenes évek elején játszott a Mr. Baseball című vígjátékban.

Utolsó filmjét, a Kedvesem című japán drámát két éve forgatta. A források szerint a színész a kórházban töltött idő alatt is következő munkájára készült.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. scorsesefan szerint:

    A képen nem Ken Takakura van, hanem Yusaku Matsuda

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top