+ Irodalom

Írók, költők árulják a szavaikat konzervekért

November 17. és december 6. között irodalmi jótékonysági akciót rendeznek az Írók Boltjában. Az alkotók kézírásos szavaikat, mondataikat adják el konzervért, lisztért, rizsért.

November 17. és december 6. között irodalmi jótékonysági akciót rendeznek az Írók Boltjában. Az alkotók kézírásos szavaikat, mondataikat adják el konzervért, lisztért, rizsért. Az összegyűjtött ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény óvodásai és iskolásai kapják meg.

Már vasárnap elkezdődött a kéziratok lefoglalása a Vegyen egy jó szót nevű kezdeményezés Facebook-eseményében. Az akció főszervezője, Scipiades Erzsébet újságíró lelkesen posztolta az írók, költők szavait, le is foglaltam a Librarius szerkesztősége nevében a lefelé égő tűz – szavakat Garaczi László tollából. Aztán elmentem konzervet venni a kisboltba, ahová járok.

A szóvásár első napján többek között Erdős Virággal, Parti Nagy Lajossal, Závada Pállal, Kemény Lilivel, Müller Péter Sziámival, Mirtse Zsuzsával és Kukorelly Endrével találkozhattunk a konzervek mögött de ott voltak a könyvesboltban a Wesley tanintézet pedagógusai is.

Az írók, költők és újságírók szolidaritásának 19 éves hagyománya van. 2000-ben 20 író, költő és újságíró krumpliért kínálta a kéziratát. 6,5 tonna krumpli gyűlt össze. 2005-ben, azért, hogy a kevésbé tehetős irodalombarátok is kézíráshoz juthassanak, megrendezték Magyarország első szóárverését 24 író, költő részvételével. 2010-ben pedig a másodikat. Mivel az utóbbi másfél-két évben Magyarországon jelentősen megnőtt a mérhetetlen szegénységben élő vidéki gyermekek száma, nem várták ki az újabb öt évet – mondta el szomorú hangon Scipiades Erzsébet.

IMG_4602

Parti Nagy Lajos és Scipiades Erzsébet konzervek mögött, Fotó: Csata Judit

Elmesélte azt is, miket látott ebben az iskolában, ahol az újságíró hosszabb időt töltött az éhező gyerekek között. Elmesélte, hogy a gyerekek lesoványodva térnek vissza a nyári szünetről az iskolába, hiszen a szülők sok esetben nem tudják biztosítani gyermekeiknek azt a mennyiségű ételt, amit szerencsére az iskolában megkaphatnak. Elmesélte, hogy ezek a gyerekek szinte várják az iskolakezdést – várják a szeptembert, mert éhesek.

A jelen lévő költők, írók megrendülten beszéltek arról, mennyire apróságnak tűnik néhány szó, amit a papírra vetnek, mennyire furcsa érzés az, hogy ezzel tudnak segíteni. Parti Nagy Lajos és Kemény Lili arról beszéltek, nevetségesnek érzik magukat, hiszen fogalmuk sincs ezekről a problémákról, nem láttak még éhező gyermeket.

Kemény Lili, Fotó: Csata Judit

Kemény Lili, Fotó: Csata Judit

Mindannyian nevetségesek vagyunk, az egész művészet, az egész szegénységkutatás az, mert érdemben változtatni nem tud a világ menetén. De ennél csak az lenne nevetségesebb, ha ezek az apró gesztusok is elmaradnának

– mondta Parti Nagy.

Kukorelly Endre azt mondta, azt se tudja mennyibe kerül egy kiló rizs, hiszen abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem kell ezzel foglalkoznia. Erdős Virág sokat elmélkedett arról, mi az írók, költők, közéleti személyiségek felelőssége az ilyen és ehhez hasonló társadalmi problémák megoldásában. Mindannyian egyetértettek abban, a gyermekéhezés szégyen.

Egy szó ára három darab konzerv vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta. Aki egy teljes műre vágyik, annak 30 kiló lisztet, rizst vagy száraztésztát kell behoznia az Írók Boljátba. Voltak művészek, akik rajzoltak, vagy különlegesebb kéziratokat készítettek, ezeket 60 kiló élelmiszerért lehet megvenni, de eladó Ady Endre egy volt szerelmének képeslapja is, szintén 60 kiló lisztért, rizsért vagy száraztésztáért.

IMG_4505

Kukorelly Endre és Závada Pál, Fotó: Csata Judit

Karafiáth Orsolya például fotót ajánlott fel magáról. A kézírásos mondat a nyakán látható, az aláírása a bal kézfején. A kép különösség miatt a kézírásos mondat ára 40 kiló rizs.

Csukás István nagy lélek. Az idei Vegyen egy jó szót! akcióra 70 darab szót és mondatot írt. Sokat mosolyogtam a szóleleményein. Tetszik például a Poszátapöszítés vagy a Véráramszedő. És a Bozóttűzoltó. Ha akarnak egyet nevetni, akkor vegyenek egy Csukás István szót!

– írja Erzsébet a Facebookon.

Török-Illyés Orsolya színésznő és Hajdu Szabolcs kézírásos darabka filmnegatívot ajánlottak fel. Három szürke lapból kivágtak egy-egy arasznyi hosszúságú csíkot, és a filmnegatívot egy szürke cérnával rávarrták a lapra. Ha pedig a lapot a fény felé fordítjuk, akkor kimaradt filmbeli jeleneteket látunk például a Fehér tenyérből vagy a Macerás ügyekből. A három szürke lapot vagy Hajdu Szabolcs, vagy pedig a felesége, Illyés-Török Orsolya színésznő látta el kézjegyével. Különlegessége, egyediség miatt a lapok egyenként 50 kiló lisztbe kerülnek.

filmnegatív Íb

Fotó: Facebook

A kezdeményezésnek látszólag óriási sikere van. A Facebook-eseményben azóta is folyamatosan jelentkeznek a kéziratokért, naponta újabb felajánlások érkeznek. A jótékony érdeklődők szinte azonnal lecsapnak a különleges darabokra, és már szállítják is a lisztet, rizst vagy konzervet. Bár Erzsébet igyekezett hangsúlyozni, hogy a kéziratok, rajzok egyedi darabok, mégis sokan vásárolnának másik példányt ugyanazokból a szavakból.

Furcsa érzés leadni azt a kilenc darab konzervet a kéziratért. Ettem már ilyet ebédre – a felét mindig kidobtam, olyan rossz ízűnek találtam. Megkapom Garaczi László szavait egy A/4-es papíron. Kisétálok vele és a szomorúsággal, amit érzek. Lefelé égő tűz – áll a papíron. A táskámba gyűröm. Hazaérek és kiveszem a tegnapi maradékot a hűtőből. Keserű szájízzel eszem meg.

IMG_4637

A Librarius szerkesztősége, munkatársai nevében kérek mindenkit, vegyen egy jó szót!

(Csata Judit fotográfiái a Librarius és a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok közötti együttműködés keretében készültek.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top