+ Média

Ijesztő tény: minden lépésedet követi a Google!

google Keresés a weben

A Google üzleti modelljének lényege, hogy rengeteg információt gyűjt be felhasználóiról, az adatokat pedig továbbadja a hirdetőknek.

Mire kerestél rá egész életében a Google-ben vagy a YouTube-on, milyen videókat néztél meg, milyen helyeken jártál eddig a világban – ezt mind tudja rólad a Google, és most átnézheted, hogy pontosan mik is ezek az adatok.

A hvg.hu cikke szerint a Google üzleti modelljének lényege, hogy rengeteg információt gyűjt be felhasználóiról, az adatokat pedig egyrészt szolgáltatásai finomhangolására használja, másrészt arra, hogy közvetetten értékesítse az infókat a hirdetőknek. A hirdetők ugyanis – annak megfelelően, hogy milyen helyeken járunk a neten vagy éppen a világban – jobban célozhatják, hogy milyen reklámokat mutassanak nekünk, ha azt szeretnék, hogy valóban megvegyünk valamit.

A Google sokféle forrásból gyűjti be rólunk az információkat, melyeket azonban egyetlen helyen tálalva is megmutathat nekünk. Saját személyes információidat ide kattintva érheted el. Az egyes tartalomtípusok szerinti részletes adatokat az “Előzmények kezelése” feliratnál találod, illetve itt törölheted is őket. A “Szünet” gombbal pedig átmenetileg megtilthatod a Google-nek, hogy az adott típusú infókat begyűjtse rólad.

Ha kíváncsi vagy, hogy a Google szerint mi érdekel téged eddigi netes tevékenységed alapján, menj erre az oldalra, majd nézd meg az „Érdeklődési kör” szekciót!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top