+ Képzőművészet

Emlékezz Horthyra!

A Magyar Nemzeti Galériában megnyílt Fordulópontok c. kiállításon tizenhat ország huszonhat alkotója elemzi az elmúlt évszázad történelmét.

A Magyar Nemzeti Galériában megnyílt Fordulópontok c. kiállításon tizenhat ország huszonhat alkotója elemzi az elmúlt évszázad történelmét. A Magyarországon működő külföldi kulturális intézetekkel együtt létrehozott jelenkori képzőművészeti projekten a Goethe Intézet jóvoltából két német művész, Alexander Roob és Clemens von Wedemeyer alkotásait is megtekintheti a közönség.

2014 az emlékezés éve, száz éve robbant ki az első, hetvenöt éve a második világháború. A berlini fal 25 éve omlott le, az Európai Unió keleti bővülésére pedig éppen 10 esztendeje került sor. Ezekre a fordulópontokra emlékezik az a kortárs művészeti kiállítás, amely 2014. november 14-től 2015. február 15-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában.

Tizenhat ország képzőművészei számos különböző, de egyenrangú perspektívából mutatják be az elmúlt 100 év „évfordulós” eseményeit. A kiállított munkák segítségünkre lehetnek abban, hogy megengedjük és elviseljük a történelmi események többféle értelmezését, akkor is, ha nem mindegyikkel tudunk egyetérteni. Több kiállított munka is foglalkozik az emlékezet és az emlékezés szerepével: hogyan dolgozza fel az utókor a történelmi eseményeket, illetve hogyan viszonyulunk mi magunk, saját személyes és történelmi múltunkhoz.

A kiállított munkák mégsem mindig reflektálnak konkrét eseményekre: az alkotók az évfordulókat inspirációnak, gondolatébresztő momentumoknak tekintik. A Fordulópontok c. kiállításon két német képzőművész reflektál a múltra: Alexander Roob és Clemens von Wedemeyer.

Az 1956-ban született, Düsseldorfban élő Roob közel 30 éve foglalkozik a rajz és a grafika történeti és jelenkori kérdéseivel. A kiállításra készült Emlékezz Horthyra! c. installációi a terror történeti megjelenítését állítják szembe a karikatúra felszabadító és leleplező karakterével. A kordokumentumokkal kiegészített grafikai sorozatok – Bíró Mihály 1920-as Horthysorozata és Bencze László Gondolj Koreára című sorozata – a kiszolgáltatottság, az ellenállás és az elnyomás politikai és történelmi aspektusait vizsgálják.

Clemens von Wedermeyer pályájának középpontjában a filmkészítés áll. Jellegzetes mozgóképes képeivel, munkái egyedi ritmusával és folyamatos ismétléseivel képzőművészeti térben is működő, újszerű műfajt hozott létre. Történelmi és politikai témájú műveit egyszerű jelenetekkel modellezi. A kiállításon látható Occupation című installációja forgatási beállításnak tűnik: ám egyszer csak megfordul a jelenet, és a statisztákból lázadók lesznek. Miként ez nem egyszer előfordult a 20. század története folyamán is.

A kiállítás az EUNIC és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös együttműködésében jött létre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top