+ Film

Különös Chomsky-filmmel nyit az Animációs Filmfesztivál

chomsky

A filmben Michel Gondry időutazást animál Noam Chomsky gondolatait felhasználva – a kézzel rajzolt animációt fotókkal és interjúk felvételeivel kombinálja.

Michel Gondry Animált beszélgetés Noam Chomskyval című, műfaji határokat feszegető filmjével nyílik november 19-én, szerdán 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban az  immár tizenkettedik Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Az Anilogue öt napja alatt a  kísérleti filmektől a japán animéken át a látványos nagyprodukcióikig az elmúlt néhány év  legjobb animációinak teljes körképét ismerhetik meg a nézők.

A nyitófilmben Michel Gondry időutazást animál a világhírű gondolkodó, Noam Chomsky komplex gondolatait felhasználva. A film a kézzel rajzolt animációt archív fotókkal és Chomskyval készült interjúk felvételeivel kombinálja. A film végén vizuális tárgyakként lebegő kérdések híven idézik fel az elismert nyelvész szellemiségét.

Módszerem lényege, hogy másodpercenként 24 képet rajzolok, és ezeket másodpercenként rá is szabadítom az agyra. Amikor a rajzolt formák mozogni kezdenek, rengeteg információ áramlik egyenesen a néző agyába. Ebben a folyamatban egyfajta kiegyensúlyozott kapcsolatot élek meg a professzorral.

– nyilatkozta a rendező.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon idén tizennégy egész estés animáció látható majd, melyek közül hét verseng a fesztivál fődíjáért. A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 13 országból – köztük Bucsi Réka Oscar-jelölt Symphony no. 42 című alkotása –, melyeket 600 nevezett kisfilm közül választottak ki.

Az animációs szakma idén ünnepli Jan Švankmajer nyolcvanadik születésnapját, a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a legendás cseh filmrendező előtt.

Az idei program egyik különlegessége a világhírű észt rajzfilmes pár, Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című közös kiállítása, mely november 30-áig lesz látható. Az alkotók november 23-án, vasárnap 17 órakor személyesen tartanak tárlatvezetést, majd 17:30-kor a Csortos teremben a közös filmjeikből lesz vetítés, azt követően pedig közönségtalálkozó.

Másnap, hétfőn Priit Pärn workshopot tart a BKF-en, míg a fesztivál díszvendége, az argentin Juan Pablo Zaramella November 20-án 11 órákor tart mesterkurzust. Mindkét szakmai program regisztrációhoz kötött. Idén is pereg majd egy japán kisfilmválogatás, az Anime Haiku, november 22-én 21 órakor pedig az Animált Éj című blokkban számos magyar és külföldi zenei videót, valamint animált horror és szerelmes történeteket láthat majd a közönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top