+ Ajánló

Alexandre Dumas szakácskönyve az európai gasztronómia Odüsszeiája

dumas

Cserna-Szabó András szerint francia sárm, pikáns humor, irónia, féktelen mesélőkedv, farkasétvágy, kifinomult ízlés és széles látókör jellemzi a könyvet.

Konyhaszótár címmel megjelent Alexandre Dumas szakácskönyve, melynek bemutatója 2014. november 27-én lesz Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban. A könyv fordítójával, Szederkényi Olgával Szegő János beszélget, közreműködik Elek Ferenc színművész. A belépés ingyenes, sőt a helyszínen Alexandre Dumas eredeti receptje alapján készült finomságot is kóstolhatnak a vendégek.

Gondolatok a könyvről:

Midőn Dumasnál ebédeltem Doche, Dejazet, Mlle Leoni és többiek társaságában, jövet elhibáztam az ajtót és nem az igazit nyitottam. Meglepve állottam meg a küszöbön. A konyhában találtam magamat, és a szakács épen hatalmasan kavart valamely étek ingredientiákat egy lábasban. És e szakács köténynyel és felgyürt inggel, nem volt más mint maga Dumas, ki mikor kedves vendégei vannak, egy ételt mindig maga készít.

(Bulyovszkyné Szilágyi Lilla színésznő)

Míg Olaszországban emigránskodtam, – ez épen tizenegy évig tartott, – abban a nagy szerencsében részesültem, hogy az öreg Dumas minden évben nálam töltött egypár hetet. (…) Ha nem dolgozott, akkor főzött, ez volt a szenvedélye. Legtöbbet adott a szakácskodásra. Egy nyársot talált fel, mely nem vízszintesen, hanem függélyesen forgott. Hidd el, – mondá sokszor, – e nyársra büszkébb vagyok, mint a Monte Christo regényemre. Nézzed, a tetejébe felhúzok egy kövér libát, a liba alá egy foglyot, a fogoly alá egy szalonkát, a szalonka alá egy fenyves rigót, – a liba zsírja öntözi a vadakat…

(Teleki Sándor, a vad gróf)

Gasztronómiai katedrális.

(Daniel Zimmermann, Dumas-biográfus)

Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv – ezúttal d’Artagnan nélkül!

(Harmath Csaba gasztronómus, a könyv szakmai lektora)

A konyhaszótár hozzávalói: francia sárm, pikáns humor, csavargásokkal teli, kalandos múlt, pici cinizmussal fűszerezett irónia, áradó, romantikus stílus, féktelen mesélőkedv, farkasétvágy, gasztronómiai tudás, konyhai tapasztalat, kifi nomult ízlés és széles látókör. Ez a mű az európai gasztronómia Odüsszeiája.

(Cserna-Szabó András író, a könyv szerkesztője)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top