+ Képzőművészet

Most még szépen kérik, bontsák le azt a csúnya Weöres-szobrot

weöres

Korrupció lengi be az ügyet és nagyvárosi ízléstelenség. Most az egyetem adjunktusa, szobrászművész írt nyílt levelet a polgármesternek.

A napokban több cikkben is foglalkoztunk a Pécset felállított, Kligl Sándor által kivitelezett Weöres Sándor-szoborral. (Botrányos szoboravató: Liszttel öntötték le Weöres Sándor szobrát Pécsen, Most a Weöres-szobor száját kenték ki vörösre, Weöres és fehér, avagy a bronzszobor viaszból készült lába)

Korrupció lengi be az ügyet és nagyvárosi ízléstelenség. Most a PTE Művészeti Kar szobrászati tanszékének egyik oktatója, dr. habil Lengyel Péter adjunktus, szobrászművész írt nyílt levelet Páva Zsoltnak a szobor-botrány ügyében.

„Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírottak tiltakozunk és követeljük, hogy a 2014. november 11-én felavatott, Kligl Sándor által készített Weöres Sándor szobrot haladéktalanul bontassa el, és tegyen meg mindent, hogy a jövőben Pécs közterein hasonlóan kortévesztett, ízléstelen és jellegtelen anti-műalkotás ne kerüljön felállításra!

Indokaink:

Pécs Breuer Marcell, Martyn Ferenc városa. Az Ő szellemi örökségük nyomán a város minden művésznemzedéke a kortárs magyar művészet elkötelezett képviselője. Ennek köszönhetően lett Pécs a progresszív, modern magyar vizuális kultúra egyik vidéki fellegvára.

Ennek a kulturális örökségnek és szellemi tartalomnak is köszönhette a város a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet.

Vidéken egyedül Pécsen folyik egyetemi szintű képzőművészeti – azon belül szobrászat – oktatás, melynek tartalma a pécsi vizuális kultúra hagyományaira épül.

Az országban először Pécsen alakult képzőművészeti doktori iskola.

A fentiek tükrében, az országban Pécsen van az egyik legsűrűbb szellemi közeg e területen.

A Weöres-szobor előfutáraként tekintünk a szakmailag téves Leonardo-kiállítás kapcsán felállított „Nagy ló”-ra, mely által két ló, de csak egy lovas szobor állt a Széchenyi téren. Szeretnénk tudatosítani, hogy a rekonstrukció nem művészet! Pécsnek eddig sikerült megőriznie ártatlanságát a közelmúltban az országot elárasztó „posztszocreál”, giccses zsánerszobrok áradatával szemben. Ennek következtében Kligl Sándor szobra nem egyéb, mint vizuális erőszak, seb a város arcán!

Elfogadhatatlan számunkra a szobor felállításának módja:

– Az emlékállítás folyamata nem volt szakmailag megfelelően előkészítve, megvitatva.

– A szobor nem nyílt pályázaton lett kiválasztva, kizárva ezzel a lehetőségét is annak, hogy helyi szobrászművész alkotása kerüljön felállításra.

– Kligl Sándor az NKA-n keresztül, közpénzen finanszírozta a munkáját.

– A szobor elbírálása során a tervezett mű modelljének fotója alapján kellett a szakmai zsűrinek véleményt megfogalmazni, tehát nem állt rendelkezésére elegendő információ ahhoz, hogy a készítendő szobor plasztikai értékeit felelősséggel megítélhesse. A javasolt helyszínt is kifogásolta, új, alkalmasabb helyet javasolt.

Szeretnénk kinyilvánítani, hogy Weöres Sándort tiszteljük és nagyra becsüljük, jelen tiltakozásunk nem az Ő emlékállítása ellen szól. Éppen ezért javasoljuk, hogy a pécsi kötődésű jeles költőnknek méltó módon és helyszínen hozzá illő, kvalitásos szobrot állítson a város: szakmai egyeztetést követően, jeligés pályázat útján, szakértő zsűri által kiválasztva a megvalósítandó alkotást.

Válaszát várva, tisztelettel:

Dr. habil Lengyel Péter szobrászművész PTE MK, egyetemi oktató

Pécs, 2014. november 14.”

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top